Baròmetre 2019- Cal que les TIC es posicionin com a generadores de valor per ajudar al creixement de les empreses

Actualitat, Notícies, Sin categoría

per Comunicació CTECNO / 20 juliol, 2019 / Sense comentaris

Aquesta nova edició de la presentació del Baròmetre 2019, la onzena edició, ha servit per reunir, un cop més, tot el sector tecnologic en un mateix espai. Amb un públic majoritàriament format per professionals i representants d’empreses TIC de l’oferta, però amb cada cop més presència de persones vinculades a empreses de la demanda tecnològica, l’auditori del Disseny Hub de Barcelona es va convertir en un fòrum obert i expectant dels resultats d’aquest any.

El baròmetre 2019 va voler posar el focus en tres temàtiques destacades que, a través de les enquestes prèvies, s’havien detectat com a temes candents que necessitaven explicació, respostes i accions concretes. Així, aquest any les temàtiques van ser l’escassedat del talent digital, especialment quan parlem de la poca presència de les dones en les TIC, el fet de tractar les noves tecnologies com a generadores de valor i per últim, l’impacte de les polítiques públiques dins el sector.

 

Entre les conclusions més destacades, hi ha aquestes:

  • Només el 6,6% de les empreses que implanten les TIC es beneficien d’una millora en la facturació. El CTecno detecta una oportunitat de creixement.
  • Els projectes tecnològics beneficien principalment l’agilització de processos, contacte amb els clients o accions comercials, tot i que no acaben de generar un impacte positiu en l’augment de la facturació.
  • L’estudi detecta escassetat de talent de les dones en el sector TIC que representa un 8% de les posicions tècniques. Només un 10,8% de les empreses enquestades fomenten algun tipus de programa per contractar dones.
  • El talent passa a ser el primer fre per al creixement del sector, passant de la setena preocupació a la primera en només dos anys.
  • L’estudi recomana posar el focus en el talent, vertebrar l’ecosistema per tot el territori, accelerar la digitalització com a creadora de valor de les empreses i enfortir el diàleg entre les administracions públiques i el sector privat.

Les dades de 2019(*), que es van presentar amb realitat augmentada gràcies a la col·laboració amb l’empresa Visyon, van ajudar a detectar reptes, però també oportunitats pel sector. Per exemple, la que ens diu que el sector TIC ha de liderar la transformació del teixit empresarial català potenciant i accelerant la digitalització de l’economia, acostant-se a les empreses de la demanda. L’altre punt important és que les noves tecnologies dins les empreses s’haurien d’entendre cada cop més com a catalitzadores de negoci i valor més enllà de l’optimització de processos per fer que les empreses puguessin obtenir millors resultats econòmics, i no només agilitzar processos interns perquè no siguin vistes només com un proveïdor de solucions TIC sinó com un partner estratègic que acompanyi les empreses en el seu procés de digitalització.

 

Segons l’estudi, només el 6,6% de les empreses augmenten la seva facturació gràcies a la implantació de processos tecnològics. En canvi, les tres àrees que més s’han beneficiat d’aquesta implantació són l’agilització de processos, el contacte amb els clients i l’àrea comercial.

Per Jordi William Carnes, president del CTecno, per aconseguir aquesta aproximació a la demanda: “Cal apostar per les col·laboracions i aliances, enlloc de ser proveïdors de serveis TIC. Cal emfatitzar que les TIC són generadores de riquesa i no només un factor d’estalvi i optimització de recursos interns”.

Respecte a la facturació, el Baròmetre confirma les bones expectatives amb un 71,9% de les empreses TIC catalanes que han tancat l’any 2018 millor que l’any anterior, i un 47,3% de les empreses que ho han fet amb un augment de facturació superior al 2,5%.

Quant a previsions, un 77,4% d’aquestes empreses projecten un escenari de facturació de l’exercici de 2019 superior a la del 2018, amb un 48,5% de companyies que projecten que aquest increment serà per sobre del 2,5%.

Tot i aquestes bones notícies, el teixit empresarial TIC català es valora en 6,64 punts sobre 10, una puntuació molt similar a la d’anys anteriors, que caldria millorar.

Més enllà dels grans indicadors de negoci, la present edició del Baròmetre ha fet un exercici d’anàlisi al voltant d’altres reptes i oportunitats estratègiques del sector a Catalunya:

  • El talent: És el principal fre pel futur del sector i per les seves possibilitats d’esdevenir un hub internacional en temes de tecnologia i digitalització. Aquest any el Baròmetre identifica que la dificultat en la contractació de professionals TIC passa a ser la primera preocupació en només dos anys.

Un dels aspectes més rellevants que se segueix detectant és l’escassetat de talent de les dones en el sector. Un any més es corrobora la gran manca de dones en les empreses TIC, on només representen el 8% de les posicions tècniques i especialitzades o en alts càrrecs dins les companyies tecnològiques.

Només un 10,8% de les organitzacions enquestades contemplen algun tipus de programa o política específica per contractar dones. Una problemàtica igual d’alarmant tant en empreses de gran facturació com en empreses petites.

  • El territori: Cal vertebrar un ecosistema potent i eficient d’oferta i demanda TIC a tot el territori per tal d’alliberar el potencial latent que conté i que sigui un motor de transformació econòmica i social del país.
  • Les polítiques públiques: El CTecno es manifesta com un agent actiu per enfortir el diàleg i facilitar els espais de trobada entre les administracions i l’ecosistema TIC, per tal d’impulsar i accelerar l’estratègia de digitalització de l’economia del país.

Per contextualitzar les dades i també per parlar del sector en general, l’acte del baròmetre ha comptat amb l’Honorable Conseller de Polítiques Digitals i de l’Administració Pública, Sr. Jordi Puigneró, i amb la Il·lustríssima Sra. Laia Bonet Rull, tercera tinenta d’alcaldia de d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de  l’Ajuntament de Barcelona.

 

El Conseller, Jordi Puigneró, en un moment de la seva presentació.

La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, en un moment de la seva intervenció.

 

De la seva banda,  Laura Urquizu, CEO de Red Points,  ha ofert la conferència principal: “Cómo construir un líder tecnológico global desde Barcelona“. Urquizu ha remarcat que cal que les dones siguin tingudes en compte no només alhora de prendre decisions a les empreses, sinó també pel que fa la creació de logaritmes que acaben dirigint part de les decisions del món tecnològic.

 

Sota la presentació i moderació del periodista Pere Mas, s’ha dut a terme la taula rodona Innovació: canvi cultural, talent i tecnologia amb Ester Manzano, directora general d’Administració Digital de la Generalitat de CatalunyaM. Carmen Fernández, Innovation Manager de MEDIAPRO, Maria Monzó, directora d’innovació i coneixement d’Aigües de Barcelona.

 

El debat ha servit per parlar de com la manca del talent en posicions TIC afecta el creixement de les empreses i com cada cop tenen més força les soft skillis, aquelles competències que complementen un estudis concrets en temes d’enginyeria o tecnologia i que tenen una gran importància en la creació d’equips mixtes.

(*)En aquesta onzena edició hi han participat 1.019 empreses, entre 501 empreses d’oferta i 518 empreses de demanda del sector tecnològic.

 

Si vols llegir l’estudi complet, demana’l

Sol·licita l'estudi

 

Recupera aquí tota la sessió del baròmetre 2019, clicant aquí.

 

Llegeix les notícies  publicades als mitjans.

 

Mira el vídeo de resum.

 

Aquestes són algunes de les imatges de l’esdeveniment.