Els Catalunya Impacta premien els millors projectes de transformació del país

Actualitat, Notícies

per Comunicació CTECNO / 14 juliol, 2022 / Sense comentaris

IGP Poma de Girona, Applus+ IDIADA i Elem Biotech reben els primers guardons d’una iniciativa liderada pel Cercle Tecnològic que busca visibilitzar les iniciatives de base tecnològica amb capacitat de modelar una economia i una societat més sostenibles i resilients

El Cercle Tecnològic ha atorgat els primers reconeixements Catalunya Impacta als projectes de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona, Applus+ IDIADA i Elem Biotech. Els guardons, emmarcats en el Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya que s’elabora anual per il·lustrat l’estat de l’ecosistema TIC, busquen visibilitat a les millors iniciatives de transformació econòmica i social a través de la tecnologia. Els tres seleccionats representen cadascun un dels tres sectors productius –primari, secundari i terciari- i mostren com la tecnologia pot ser el fil conductor d’una economia resilient i de valor afegit.

La Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona, en col·laboració amb l’IRTA, han rebut el reconeixement a la iniciativa del sector primari amb Giroreg. L’eina ofereix una recomanació de reg basada en la plataforma Watercrop que ajuda els productors a optimitzar els recursos hídrics i energètics sense malmetre la collita. El sistema empra un total de 150 punts de control en les 1.800 hectàrees d’aquest conreu per conèixer la humitat del sòl. Aquesta informació es creua amb la previsió meteorològica a 7 dies vista per presentar una proposta de reg adequada a les necessitats d’aigua i a l’expectativa de pluja o calor dels pròxims dies. Les recomanacions s’envien diàriament als usuaris per correu electrònic, que poden consultar les dades amb detall en la plataforma, apta per a mòbil i escriptori. La solució permet reduir en un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors de la maquinària, i destinar part del temps emprat a l’observació dels camps a altres tasques. Giroreg també ha donat com a resultat arbres amb una salut més equilibrada i fruites de més qualitat. El president de la IGP Poma de Girona, Jaume Armengol, ha assenyalat que el guardó representa “la feina feta, la innovació al territori i el compromís dels productors amb la terra i els consumidors”.

El següent premi, en representació del sector secundari, s’ha entregat a Applus+ IDIADA per la creació d’un hub del vehicle connectat que ofereix serveis d’enginyeria especialitzats en el sector de l’automoció. Mitjançant la col·laboració amb Orange i Ericsson, treballen sobre una xarxa privada virtual amb capacitat sobre l’espectre mòbil, des de la connectivitat 2G fins a la 5G, per explotar el potencial de la tecnologia en els vehicles. La proposta ha de permetre als fabricants investigar sobre les capacitats de la connectivitat en diverses funcionalitats del cotxe connectat. La concentració de la recerca en l’espai instal·lat al Baix Penedès permet reduir costos i terminis en el disseny, implementació i proves dels sistemes. Entre els seus clients es troben Nissan, Seat, McLaren o Hankook, alguns dels quals han instal·lat filials a Catalunya per tal d’estar en contacte constant amb l’equip d’Applus+ IDIADA. L’empresa ocupa 3.000 persones en 22 països diferents, dels quals 1.500 es troben a Catalunya. En paraules del conseller delegat de la companyia, Josep Maria Farran, “el guardó reconeix l’esforç i la capacitat de l’equip en un món tan exigent, complex i competitiu com el de l’automòbil”.

En representació del sector serveis, s’ha seleccionat Elem Biotech, una spin-off del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació que crea bessons digitals del cor humà a partir de les dades mèdiques recollides a través de la plataforma V.Heart. En col·laboració amb Oracle, estan implementant al mercat un sistema d’assajos clínics virtuals capaç d’analitzar productes farmacèutics i dispositius mèdics. Mitjançant poblacions d’humans virtuals, la solució permet comprovar com podria reaccionar l’òrgan a determinats tractaments. La proposta suposa una passa endavant en la medicina personalitzada, i redueix el temps i el cost del disseny de fàrmacs, especialment en l’experimentació amb animals. La simulació s’aplica en diversos sectors industrials, però el grau de complexitat en la recreació de la fisiologia humana ha dificultat la seva aplicació en l’àmbit mèdic. La proposta permet aquesta fita amb resultats que ja s’estan testant en l’àmbit industrial i clínic, i amb la col·laboració de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i el University College de Londres. “El reconeixement ratifica que la supercomputació ajudarà a millorar la salut de les persones i que estem davant una solució revolucionària dels assajos clínics”, ha destacat el cofundador i CEO, Christopher Morton.

Cap a un futur sostenible, social i just

L’acte, conduït per la periodista de TV3 Lídia Heredia, ha tingut lloc a la Sala d’Assaig de l’Orfeó, un espai noble del Palau de la Música Catalana. La sala alberga la primera pedra que es va col·locar el 1905 durant la construcció d’aquest edifici emblemàtic, un fet simbòlic per a uns premis que volen reconèixer iniciatives que han de fonamentar “l’economia forta que volem”, ha assenyalat el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera. “Les propostes reconegudes són iniciatives de present i dibuixen el full de ruta cap a un demà més sostenible, social, just i conscient. Catalunya és un país petit, però enormement productiu i amb projectes de referència mundial que hem de visibilitzar”.

Per al vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, “les propostes guardonades estan plenament alineades amb les polítiques que impulsem des del Govern. Són propostes d’empreses pioneres en innovació i digitalització, el tipus d’empreses que sempre hem volgut tenir a Catalunya”. “La innovació tecnològica és una gran aliada en la lluita contra el canvi climàtic i en la gestió de la sostenibilitat, com hem pogut comprovar amb aquestes propostes guanyadores”, ha afegit.

Una visió que ha compartit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, qui ha afirmat que “el progrés tecnològic és la clau per innovar, per millorar l’eficiència i la qualitat dels productes i serveis en qualsevol sector econòmic. Per això, des del Govern, promovem la transformació verda i digital, la incorporació dels avenços tecnològics al teixit empresarial català, amb l’objectiu de fer-lo més sostenible i més competitiu en el context internacional”.

Per la seva banda, el comissionat d’Innovació Tecnològica, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, ha destacat com aquests premis posen en valor dos elements importants: “En primer lloc de com la tecnologia pot empoderar, canviar i millorar la vida de les persones i de les ciutats. En segon lloc la diversitat i la capacitat innovadora que té el nostre teixit productiu i de recerca”.

Uns guardons transversals i simbòlics

Els guardons han estat dissenyats per Júlia Esqué, alumni d’Elisava, amb l’objectiu d’acostar l’ecosistema TIC a les escoles d’art i disseny del país per promoure les vocacions STEAM. Els tres premis s’han elaborat amb fusta catalana i representen l’equilibri en el teixit productiu català, la necessitat d’uns i altres, i l’harmonia en conjunt. Una imatge que es pot extrapolar a la tecnologia com a element vertebrador d’una futura economia forta.

El jurat que ha escollit els projectes guanyadors ha estat format per persones independents que, sota uns criteris d’avaluació estrictes i un consens final, han escollit els guardonats. Els membres són el secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, David Ferrer; la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona; Mònica Roca; la vicepresidenta de Foment del Treball, Mar Alarcón; el responsable d’Innovació de PIMEC, Joan Josep Berbel; el director de d’Internet of Things Solutions World Congress de Fira de Barcelona, Roger Bou. El jurat ha estat presidit pel director del Cercle Tecnològic, Xavier Sellarès.

 

Vídeo Elem Biotech

Vídeo Applus+ IDIADA

Vídeo IGP Poma de Girona