Consells de supervivència digital per a una manifestació

Actualitat

per Comunicació CTECNO / 10 setembre, 2012 / Sense comentaris

A continuació us fem a mans els consells que s’han emès des de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, de la Generalitat de Catalunya per racionalitzar l’ús de la telefonia mòbil durant la manifestació de demà 11 de setembre:

Cada cop més, tots tenim força clar quins són els preparatius previs a una excursió per la muntanya, un cap de setmana a la neu o un dia a la platja. I cada cop més, les tecnologies formen part del nostre dia a dia, acompanyant-nos allà on anem o viatgem.

Quan planegem un dia de platja, per exemple, sempre tenim present de dur la crema solar, el para-sol per protegir-nos de l’exposició directa del sol i l’aigua per hidratar-nos. I en una situació similar, però amb unes condicions climatològiques totalment diferents, tots som conscients que hem de portar el dipòsit ple del cotxe quan anem a la muntanya o a la neu, així com que hem de portar barret, guants i bufanda per protegir-nos del fred.

Però com ens preparem per assistir a una manifestació?
Roba poc ampla, calçat còmode, ampolla d’aigua, qualsevol emblema o insígnia relacionada amb el motiu de la manifestació… i el nostre mòbil!

Però, en molts llocs, tot i que s’habilitin mesures per augmentar la capacitat de la xarxa mòbil, quan hi ha una gran concentració de persones amb dispositius mòbils la xarxa no és capaç de donar sortida a totes les trucades, missatges i connexions de dades que s’estan produint al mateix temps. Esdeveniments esportius, festes majors o manifestacions son els exemples més clars d’aquest tipus de concentracions que poden saturar la xarxa.

Com hem d’usar el telèfon mòbil, doncs?
El que és important en un esdeveniment d’aquest tipus és que, en cas d’emergència, qualsevol persona pugui avisar al 112; però això només és possible si la xarxa mòbil no es troba col•lapsada, cosa que depèn de tots nosaltres. Hem de fer un ús racional dels telèfons mòbils durant les hores de màxima afluència de persones per poder garantir un servei adequat a qui hagi de realitzar trucades urgents o necessàries.
En aquest sentit, la manifestació convocada per al pròxim 11 de setembre a Barcelona, on es preveu una assistència massiva, posarà a prova, sens dubte, la capacitat de la xarxa mòbil, però també la de tots nosaltres a l’hora de fer un ús racional del mòbil i evitar, així, el col•lapse de la xarxa.

Però què vol dir un ús racional del telèfon mòbil?

Us hem preparat un seguit de recomanacions d’ús del mòbil en una manifestació multitudinària per tal que, entre les millores a la xarxa que fan els operadors i la nostra voluntat de no col•lapsar-la, puguem, entre tots, garantir les telecomunicacions.

Apunteu-vos aquests 7 consells!

1. Quedeu d’acord amb el lloc de trobada amb amics, familiars o coneguts abans de la manifestació. Possiblement, un cop allà costarà contactar-vos per Whatsapp, SMS o trucada.
2. Cal reduir l’ús d’imatges o materials audiovisuals que enviem a través de la xarxa mòbil. Espereu a arribar a casa o un lloc amb WiFi per publicar a la xarxa les vostres fotos i comentaris de la manifestació.
3. Les xarxes WiFi disponibles al llarg del recorregut poden ser insegures. Cautela amb les connexions que establiu i amb les informacions que envieu (contrasenyes, documents, etc.) o rebeu (fitxers). Us podrien generar més maldecaps que altra cosa.
4. Les aplicacions dels smartphones solen mantenir una connexió 3G residual mentre no les estem utilitzant. Finalitza totes aquelles aplicacions que no facis servir i desactiva el correu electrònic i la geolocalització del telèfon per no ocupar la xarxa innecessàriament.
5. En cas que calgui avisar als cossos d’emergències, recordeu que la telefonia fixa us garantirà una millor comunicació amb el 112. Demanar a algun comerç o veí del carrer que avisi el 112 des d’una línia fixa us serà de gran ajuda en cas de col•lapse de la xarxa mòbil.
6. Si heu de fer una trucada urgent i existeix congestió, podeu allunyar-vos uns metres de la concentració i provar-ho. El vostre telèfon es connectarà a través d’una altra estació base que no estarà tan saturada.
7. Si voleu saber què diuen els mitjans de comunicació sobre la manifestació, us recomanem que seguiu la informació a través d’un aparell de ràdio. Intenteu no navegar per Internet amb el mòbil per saber l’estat i evolució de la manifestació. La vostra emissora de FM preferida segur que ho està explicant en viu.

Seguint aquests consells, podrem gaudir de la manifestació i estar connectats en cas de necessitar-ho.

Si voleu conèixer més consells per a la manifestació del #11S2012, seguiu @TIC o #11S2012Telco durant els dies previs a la manifestació.

També trobareu tota la informació a: https://blocs.gencat.cat/dgtsi/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.