“De l’economia actual només el 5% és circular”, al debat-networking sobre economia circular i TIC

Actualitat, Esmorzars networking, Notícies

per Comunicació CTECNO / 14 novembre, 2018 / Sense comentaris

El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) va organitzar el passat 13 de novembre un debat-networking titulat “Com les TIC contribueixen a l’economia circular: ecodisseny, reciclatge i reutilització”, amb la col·laboració i el patrocini de Barcelona Activa. La sessió es va celebrar dins de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) i va reunir més de 60 professionals interessats en saber com les TIC poder intervenir en l’economia circular.

L’acte va comptar amb la participació d’Arnau Queralt,  director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya; Ramon Farreny, Environmental Sciences and Technology PhD Senior eco-innovation strategist a Inèdit Innova; Marta Escamilla, responsable de la Divisió de Sostenibilitat del Centre Tecnològic LEITAT; Maria Vidal, cap del Departament de Foment de la Valorització de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Enric Martínez-Abarca, Sales Manager Western Europe d’HP i David Franquesa, director d’Electronic Reuse.

Arnau Queralt, moderador del debat, va explicar que estem transformant el model, ja que a poc a poc l’estem passant de lineal a circular. Quins són els instruments que hem d’utilitzar per anar cap a l’economia circular i agilitzar els processos?

Ramon Farreny va explicar que de la nostra economia actual només el 5% és circular i que les TIC tenen un paper fonamental en el canvi de model econòmic, ja que permetran innovar. Segons Farreny, “la col·laboració, la confiança i la transparència són els elements clau en aquest canvi de model d’economia”. També va comentar que “és a les ciutats on ens trobem amb la gran lluita, ja que el 80% de població viu en ciutats, és on es concentren més emissions i residus i per això és en elles on hem de trobar solucions”. “Al 2020 hi haurà aproximadament 50 mil milions de dispositius connectats i les TIC han de permetre una transformació efectiva cap a una economia més circular”, va afirmar.

Seguidament, Marta Escamilla va destacar que des de Leitat estan portant a terme projectes de recerca i desenvolupament aplicats a la indústria, així com GREENSENSE, una plataforma per fer un biosensor que està basat en nanocel·lulosa, i un altre sobre reciclatge i reutilització que es basa en utilitzar fotòniques i tintes electròniques per tal que es pugui identificar el tipus de plàstic i que ajudi amb el reciclatge. “La recerca és molt important, però hem de fer que tots els altres engranatges també vagin girant”, va afirmar Escamilla.

Des de la vessant pública, Maria Vidal va explicar que actualment ja no parlem de residus, sinó de recursos. “Es tracta de produir més sosteniblement i d’allargar la vida útil dels productes”, va aclarir. El Departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb SmartCatalonia, està portant a terme un projecte que és un repte publicoprivat. Han detectat que el país té una necessitat i el repte que tenen és desenvolupar un projecte que demostri la viabilitat de disposar d’un sistema que permeti traçar i localitzar els AEE (Aparells Elèctric i Electrònics) comercialitzats a Catalunya des del mateix moment de la seva fabricació. “Generem 6 AEE per habitant cada any a Catalunya i el 2017 es van posar al mercat 108 milions de kg d’aparells electrònics i elèctrics”, va explicar.

A continuació, Martínez-Abarca va afirmar que la fabricació additiva ens hauria d’ajudar a no generar tants residus. “El món està canviant: ara ja no parlem de producció massiva sinó de costumització massiva”, va comentar. Com a exemple va posar Amazon, ja que no imprimeix i després distribueix, sinó que distribueix i després imprimeix. És el model basat en la demanda dels usuaris. Segons Martínez-Abarca, el 3D té molts avantatges: temps reduït, més econòmic, “performance increase” i personalització, i tots aquests elements signifiquen sostenibilitat.

Per acabar, Franquesa va explicar que la missió d’Electronic Reuse és impulsar la creació de circuits col·laboratius de reutilització de l’electrònica que maximitzin la reutilització i garanteixin el reciclatge final. “Si reciclem avui tot el que va als abocadors només reduiríem un 1,6% el diòxid de carboni i, per tant, el reciclatge dins de l’economia circular no és la resposta, només ens ajuda a millorar una petita part”, va explicar Franquesa. “Els membres de eReuse.org compartim recursos en obert per optimitzar la restauració, traçar la cadena de custodia, asegurar el reciclatge final i mesurar la durabilitat dels productes i el impacte social”, va explicar.

 

Consulta les fotografies

Consulta el vídeo