De què tenim por? Vot electrònic

Blog

per Comunicació CTECNO / 25 maig, 2015 / Sense comentaris

“Nosaltres, Catalunya, fa més de 15 anys que ho estem provant. 15 anys senyors, i encara no ens hem decidit?”

Any 2030. Crònica d’un periodista polític.

“…
Fem una mica d’història : any 2015, l’any en que varen haver-hi diverses comtesses electorals, i a on encara, incomprensiblement, no feien servir el vot electrònic. Els avantatges que això comportaria anys després en estalvi de diners, seguretat i rapidesa en el recompte portarien a un important debat del perquè no s’havia fet abans.
Si posem la vista enrere, anys de crisi on l’estalvi de diners per part de l’administració era un objectiu a assolir, encara sembla més estrany que no s’adoptessin aquests procediments tecnològics.
…”

Aquesta podria ser una crònica versemblant de l’anàlisi d’un periodista de l’any 2030.

De què tenim por? Com és que encara no el fem servir?

Una dada : ??? euros costen les paperetes. No és un error, no. He estat buscant la dada i m’ha sigut impossible de trobar. Només n’he trobat una de les eleccions del 20-N del 2011 on l’estalvi de no imprimir 500 milions de paperetes i la reducció de la mida de la del Senat varen estalviar 800.000 euros.

Què ens frena? La tecnologia per fer-ho la tenim, tenim el CESICAT com a punt neutre per assegurar-nos que no hi hagi frau. Tenim empreses prou solvents al país, algunes sòcies de Ctecno, per portar-ho a terme que inclús exporten la tecnologia a altres països.

I d’experiències n’hi ha. Només cal veure països com Suïssa, Finlàndia, Noruega, Brasil, Estats Units o Austràlia (per posar els casos més representatius) que ho estan fent. I ja no parlem de corporacions privades, col·legis professionals i altres processos no oficials que el fan servir.

I un altre dada: nosaltres, Catalunya, fa més de 15 anys que ho estem provant. 15 anys senyors, i encara no ens hem decidit ?!?!?!

Ara s’està fent la nova llei electoral, i seria una ocasió única per posar-nos-hi, si és que les presses del 27S no ens ho impedeixen. Només ens fa falta voluntat política i ganes de fer bé les coses.

Aquí us deixo alguns links interessants que he trobat sobre el tema:

2007: Fundació Jaume Bofill “El vot electrònic a Catalunya: reptes i incerteses” 
2010: Política 2.0: El vot electrònic és prou segur? 
2010: “Política 2.0”: Experiències de vot electrònic a Catalunya 
2014: CIDOB Cicle “Què passa al món?” El vot electrònic: experiències internacionals i possibles aplicacions a Catalunya 

Aprofito aquest article per donar el meu sincer agraïment a ADIF pel fantàstic sistema de gestió del trànsit que tenen, recordar-los que ja fa anys que portem naus a Mart i les fem circular per un planeta extraterrestre, i que si necessiten assessorament tecnològic segur que el Ctecno estaria encantat de donar un cop de mà. Pel bé de tots i la salut mental dels més de 300.000 clients (sí, clients no usuaris) diaris del servei.

 

Signa Jaume Batlle del CTecno per elSingular.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.