Debat sobre innovació tecnològica en el sector químic de la mà del Cercle Tecnològic de Catalunya i el Clúster Digital

Actualitat, Jornades d'innovació, Notícies

per Comunicació CTECNO / 25 febrer, 2020 / Sense comentaris
  • “Amb la digitalització es poden reduir els costos entre un 10% i un 20%
  • “La producció científica catalana representa el 2,6% de la producció europea i el 1,1% de la mundial, tot i tenir només el 0,1% de la població mundial”

 

Tarragona, 21 de febrer de 2020. En aquesta nova edició d’una Jornada d’Innovació Tecnològica celebrada a Tarragona, el Cercle Tecnològic de Catalunya i el Clúster Digital de Catalunya han apostat per tractar la manera com les TIC estan desenvolupant i accelerant el sector químic.

Durant la inauguració de la jornada hem comptat amb Joan Ramon Barrera, president del CTecno, la Dra. María José Figueras, rectora mgfca. de la URV, Rubén Folgado, president de l’AEQT, i l’Honorable Sra. Matilde Villarroya, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, que ha afirmat que la química representa el tercer sector més important de la indústria catalana i que, per tant, és un sector molt potent que actualment ja aglutina 792 empreses.

La conferència principal ha anat a càrrec de Pilar Navarro, directora d’Expoquimia, on ha parlat de la innovació tecnològica en el sector químic. Navarro ha exposat que el sector químic és un dels més digitalitzats i que les megatendències del sector són la sostenibilitat i l’economia circular. “No pensem en fronteres quan pensem en un repte químic, sinó en poder desenvolupar una solució, perquè som referents en coneixement i ho hem d’explotar”, ha afirmat. Segons Navarro, “el sector químic és l’embrió de qualsevol solució aplicada a qualsevol sector”.

Per tenir una visió més àmplia de la tecnologia en el sector químic, ha tingut lloc una taula rodona sobre “La digitalització en el sector químic” en què l’ha moderat Jordi Cartanyà, coordinador innovació URV-DEMOLA, Manuel Tierno, cap del departament d’I+D de plàstics d’Ercros, Gabriel Domènech, Clúster Manager del Clúster TIC Catalunya Sud, Joan Mas, director de l’Àrea de Tecnologies Digitals d’EURECAT, Ignacio Jove, GDA/DG, Head of Digitalization Iberia de BASF, Rosa Paradell, Innovation Business Development Director d’i2cat. Les idees que han sorgit de la taula rodona han girat al voltant de la digitalització i de les tres ‘T’: Tecnologia, Talent i Transformació digital. La indústria 4.0 ens ha d’ajudar a millorar la cadena de valors, així com les relacions amb proveïdors i clients, temes de manteniment, el procés de producció i el servei postvenda amb els quals afirmen que es podrien reduir el costos entre un 10% i un 20%. També s’ha destacar que “la meitat de les empreses químiques al món no tenen definida una estratègia de digitalització” i que això és una cosa que ha de canviar si volen sobreviure. A part, també s’ha comentat que hem de perdre la por a innovar i que s’ha de “transformar digitalment els joves que estant estudiant”, per fer que estiguin preparats i puguem atraure aquest talent jove. Finalment, també s’ha recalcat que el concepte prova-error l’hem d’entendre com una política, com una cultura, perquè dels errors és quan realment aprenem.

A continuació, s’ha portat a terme un Workshop sobre “Models de Transferència de tecnologia en el sector químic”. L’ha dinamitzat Laura Capel, Grants & Public Administration Manager a FI Group i hi ha participat Sandra Colom, gestora d’Estratègia i Programes d’R+D i Innovació d’ACCIÓ, Lourdes Jané, Directora del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació de la URV i la Dra. Inés Fernández, Delegada del Rector per a Transferència de Coneixement de la UB. En aquest espai s’ha pogut donar les diferents visions sobre transferència tecnològica i s’ha informat als assistents de diferents projectes, grups de recerca i programes que estan treballant en el sector químic. A més, s’ha destacat la força de la producció científica catalana que representa el 2,6% de la producció europea i el 1,1% de la mundial, tot i tenir només el 0,1% de la població mundial.

Han conclòs la jornada Albino Campo, president del Clúster Digital de Catalunya, i Jordi Fortuny, 2n tinent d’alcalde coordinador de l’Àrea de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Tarragona.

 

Consulta aquí les fotografies.

Consulta aquí el vídeo sencer de la jornada.

Clipping

Consulta aquí el Barcelona Black Coffee, la tertúlia sobre la Jornada d’Innovació en el Sector Químic.

 

Industrial Shields – La indústria petroquímica