Debat sobre innovació tecnològica en la gestió de l’energia de la mà del Cercle Tecnològic de Catalunya i el Clúster Digital

Actualitat, Jornadas de Innovación, Jornades d'innovació, Notícies

per Comunicació CTECNO / 2 juliol, 2020 / Sense comentaris

Sessió virtual, 2 de juliol de 2020. En aquesta nova edició d’una Jornada d’Innovació Tecnològica celebrada virtualment, el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i el Clúster Digital han apostat per tractar la manera com les TIC estan desenvolupant la gestió de l’energia.

Durant la inauguració de la jornada hem comptat amb Joan Ramon Barrera, president del CTecno, Francesc Ribera, Cluster Manager del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i Manel Torrent, director de l’ICAEN.

La conferència principal ha anat a càrrec d’Antonio Llardén, president d’ENAGÁS, que ha posat èmfasi a la importància de la innovació i la transició energètica. “Ens hem de reinventar per fer front a la nova situació que es deriva d’aquesta pandèmia mundial. La innovació pot ser un vector clar de recuperació”, ha comentat. A més, també ha reiterat un dels seus objectius de cara al futur: l’emissió 0. Segons Llardén, “en el sector de l’energia, l’objectiu final que tenim és descarbonitzar l’energia i emissions zero de carbó per al 2050. Sense la innovació serà impossible assolir aquests objectius. Donar l’esquena a l’emergència climàtica no és una solució”.

A continuació ha tingut lloc la taula rodona sobre la Gestió eficient de l’energia, moderada per Alvaro Luna, BarcelonaTECH Research Center a Renewable Electrical Energy Systems UPC i amb la participació d’Alejandro Valdovinos, Desenvolupament de Negooci i Product Manager a Simon Holding; Miguel Ordiales Botija, Gestor de serveis de Gestió de la Demanda i Xarxes Intel·ligents de RETIT (Red Eléctrica de España); Encarna Baras, responsable de desenvolupament de negoci de sostenibilitat d’Eurecat i Ramon Gallart, Head of Innovation a Estabanell Energia.

En aquesta taula rodona, s’ha tornat a comentar l’objectiu de descarbonització de cara a l’any 2050. El representant de RETIT ha explicat que per aconseguir l’objectiu previst per al 2050, implica aconseguir que l’any 2030 el 74% de l’energia procedeixi d’energia renovable (trobant-nos actualment en 40%). En línia amb aquest objectiu, Encarna Baras ha comentat un gran repte de transformació energètica davant el qual ens trobem: “Un dels problemes és que 7,5 mil milions de persones consumeixen 1 milió de TJ al dia: la producció diària de 9.000 centrals nuclears com Ascó o Vandellòs. A més a més, és important tenir en compte que 1.000 milions de persones encara no hi tenen accés. Preveient que la necessitat de l’energia augmentarà en un 50% de cara al 2040, és una situació que suposa un gran repte de transformació energètica”.

Alejandro Valdovinos ha posat més èmfasi als cotxes elèctrics i les corresponents bateries: “En només 10 anys, la capacitat de les bateries ha passat de 15 a 50 quilovats/hora i seu pes s’ha reduït molt”. Per la seva banda, Ramon Gallart ha parlat sobre la gestió energètica com a innovació tecnològica. Ha comentat que “es requereix un salt tecnològic amb nous equips basats en electrònica de potència que simplifiquin la gestió de les futures xarxes distribuïdes, aportin visibilitat de la xarxa BT, i optimitzin les inversions actuals en xarxa”.

Per a concloure la primera sessió de la Jornada d’Innovació Tecnològica sobre la gestió de l’energia, ha tancat Albino Campo, president del Clúster Digital.

 


 

Sessió virtual, 8 de juliol de 2020. En aquesta nova edició d’una Jornada d’Innovació Tecnològica celebrada virtualment, el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i el Clúster Digital han apostat per tractar la manera com les TIC estan desenvolupant la gestió de l’energia.

Es tracta de la segona sessió d’aquesta Jornada, ja que es va celebrar la primera el passat 2 de juliol. L’obertura de la jornada ha estat a càrrec d’Albino Campo, president del Clúster Digital.

El primer Workshop, El finançament de projectes de l’àmbit de la gestió energètica, ha estat moderat per Laura Capel, Grants & Public Administration Manager a FI Group i ha comptat amb la participació de Jennifer Ruiz, Gestora de Programes Europeus d’RD i Innovació Empresarial a ACCIÓ, Inés Prieto, International Grants Consultant a FI Group, Daniel Ramos, Grants Manager a FI Group, Araceli Sanjuán, Gestión de la Transformación & BPO & Customer Management a Altran – Coordinació de la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0 i Carles Cané, Director del Centre Nacional de Microelectrónica a IMB a CSIC-CNM– Participant en Comunitat RIS3 Utilities 4.0.

En aquest Workshop han sorgit diferents idees: Jennifer Ruiz ha tractat l’European Green Deal, el full de ruta per fer sostenible l’economia de la Unió Europea. Inés Prieto ha posat èmfasi en els punts clau per a buscar finançament: pressupost, partners i stakeholders, roadmap d’ajudes d’acord a les necessitats i característiques, idea de projecte definida i els timmings. Per la seva part, Daniel Ramos ha introduït els programes d’ajudes de l’Institut per a Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) i les seves corresponents característiques: a qui van destinats i l’import de la subvenció, entre altres aspectes. Araceli Sanjuán ha explicat que “el RIS3CAT va sorgir amb el propòsit de proveir al sector serveis amb les solucions i eines necessàries per progressar cap al concepte “Utilities 4.0” i que “el seu objectiu és la integració de les Tecnologies Facilitadores Transversals (TFT) en les empreses de serveis, amb la finalitat d’assolir la digitalització d’aquestes i posicionar a Catalunya com a referent a nivell internacional”. L’últim ponent d’aquest Workshop, Carles Cané, ha posat en relació la microelectrònica amb el finançament de la gestió energètica.

A continuació s’ha dut a terme el segon workshop: Transferència de coneixement de la gestió energètica. En aquest cas, ha estat moderat per Maite Ardèvol, Coordinadora d’Economia Circular i Sostenibilitat a ACCIÓ, Generalitat de Catalunya i han participat Manel Sanmartí, Corporate Development and Technology Transfer Director a IREC, Albert CotsHead of Corporate Venture a Comsa Corporacion, Ignasi Mallol, Desenvolupament de nous negocis a NEDGIA, Grupo Naturgy, Oriol Pla, R&D Project Engineer a DEXMA i Montserrat Mata, CEO a EMELCAT.

 

Manel Sanmartí ha presentat la comunitat RIS3CAT energia, sent el seu objectiu principal “impulsar R+D de referència mitjançant el desenvolupament de plataformes tecnològiques, promogudes per la indústria i reforçades pels centres de coneixement, afavorint la cooperativa entre ambdós”. Albert Cot, ha presentat el projecte REFER, creat “per estudiar la viabilitat tècnica i econòmica per reutilitzar la bateria d’un vehicle elèctric quan s’esgota la seva utilitat per automoció, en un nou ús estacionari en edificis”. Ignasi Mallol ha explicat el projecte CO2SIN, ideat per produir combustible sintètic renovable a partir del fang d’una depuradora, contribuint així a la descarbonització del sistema. Oriol Pla, ha presentat el projecte PERSOSER, que utilitza tecnologies de la sensorització, data analytics i activitats de customer engagement perquè les utilities (infraestructures proveïdores de serveis) puguin oferir serveis personalitzats per a cada client. La darrera ponent, Montserrat Mata, ha exposat Emelcat, que “té per finalitat desenvolupar el vector emmagatzematge elèctric per afavorir la transició energètica cap a un model més sostenible social i ambientalment”.

Joan Ramon Barrera, president del CTecno, ha conclòs la jornada i ha agraït la presència dels ponents i assistents.

 

Primera sessió – 2 de juliol

Enregistrament de la jornada

Llegeix l’article de la jornada al MetaData

Presentacions:

Alejandro Valdovinos, SIMON

Miguel Ordiales, Red Eléctrica

Encarna Baras, Eurecat

Ramon Gallart, Estabanell

Segona sessió – 8 de juliol

Enregistrament del workshop 1

Enregistrament del workshop 2

Presentacions:

Worshop 1

Jennifer Ruiz, ACCIÓ

Inés Prieto, Fi Group

Daniel Ramos, FI Group

Araceli Sanjuán, Altran

Carles Cané, IMB-CNM

Workshop 2

Manel Sanmartí, IREC

Albert Cots, Comsa Corporacion

Ignasi Mallol, NEDGIA

Oriol Pla, DEXMA

Montserrat Mata, EMELCAT