JIT Salut a Mataró- El model sanitari serà sostenible amb el desenvolupament i l’aplicació real de les TIC en els centres de salut

Actualitat, Jornades d'innovació, Notícies

per Comunicació CTECNO / 29 abril, 2019 / Sense comentaris

L’Auditori del TecnoCampus de Mataró s’ha omplert d’experts de l’àmbit sanitari i del sector TIC amb un objectiu comú: conèixer què s’està fent per evolucionar el sector català que més inverteix en tecnologia i parlar sobre com fer front als reptes de la sanitat. Una població cada cop més envellida i, alhora, amb una esperança de vida al voltant dels 100 anys, el repte de gestionar milions de dades de pacients i hospitals, així com de patents i la modernització dels professionals que atenen cada dia els malalts arreu del territori.

 

Les taules rodones han estat liderades i moderades per professionals en el sector de la salut i també per experts del tractament de dades

El Dr. Balcells, president del Consell Assessor del Departament de Salut de la Generalitat ha remarcat la necessitat de treballar per a la sostenibilitat del sistema sanitaria amb l’ajuda de les TIC

Les operacions en remot gràcies al 5G són el present i el futur de la modernització dels hospitals públics i privats

La formació dels professionals sanitaris perquè apliquin les noves tecnologies és la clau perquè hi hagi una col·laboració real entre la tecnologia i el tracte i diagnòstics dels i les pacients.

 

Durant les parauls de benvinguda, el Dr. Manel Balcells, president del Consell Assessor del Departament de Salut: “El sistema sanitari ha de modernitzar-se i confiar en la tecnologia perquè sigui sostenible, ja que amb la pirámide inversa de población que tenim tant a Catalunya, com a la resta de l’Estat i a Europa, no seria un sistema sostenible”.

La resta de ponents que han donat la benvinguda als més de 200 assistents a la jornada, han estat Jordi William Carnes, president del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), Albino Campo, president del Clúster Digital i Josuè Sallent, director de la Fundació TIC Salut Social.

 

 

De la seva banda, el Dr. Josep Maria Campistol, director de l’Hospital Clínic de Barcelona ha centrat la seva conferència en les “TICs en Salut: Present i futur des de la visió d’un metge gestor”, per parlar sobre l’objectiu principal del sector sanitari que és fer un sistema públic de sanitat i universal sostenible amb l’ajuda de les TIC i la innovació. Tal com ha subratllat el Dr. Campistol: ”Tenim grans reptes, com per exemple, una bona comunicació entre els diferents actors clau, des del punt de vista estratègic, polític, assistencial.. i cal que tots vagin a la mateixa direcció”.

La primera taula de debat s’ha centrat en el tractament de les dades (el Big Data), tant pel que fa als centres hospitalaris i d’atenció primària, com sobre les que generen els propis pacients. L’ús d’aplicacions mòbils que poden facilitar i apropar els professionals de la salut amb els malalts, l’ús de la tecnología per conectar-se en remot al seu centre i que tingui un expedient digital i accessible, no només en el seu centre, sinó en qualsevol altre hospital on hagi de rebre tractament.

La Dra. Agathe León, Directora d’Innovació de la Fundació TIC Salut Social ha estat l’encarregada de posar l’accent en les expectatives i necessitats que han d’estar cobertes avui en dia. León ha explicat que a Catalunya existeix el Pla de Salut 2016-2020, amb el qual es treballa pel canvi real a través de la formació i sensibilització de tots els actors que han d’estar treballant amb les noves tecnologies: “Cal que tothom entengui les necessitats i que els professionals tinguin competències digitals per estar a l’alçada dels canvis que tenen al davant”.

La primera taula de debat ha tingut aquests ponents; Giovana Gavidia, eHealth Data Scientist and Researcher d’EURECAT – Centre Tecnològic de Catalunya, Javier Creus, Founder & Strategy Director de Salus Coop, Cristina Dietrich, responsable de Projectes Normatius i Estudis Jurídics de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Dr. Pere Clavé MD, PhD, Associate Professor of Surgery de l’Hospital de Mataró i Director of Research and Academic Development al Consorci Sanitari del Maresme, Itziar Lecuona, subdirectora Observatori Bioètica i Dret – Càtedra UNESCO de Bioètica de la UB, Esther Noda, Delegada de Protecció de Dades Certificada i sòcia-fundadora de Datax i amb el Dr. Jordi Conesa, coordinador de l’àmbit Health Data Science de la UOC com a moderador.

Aquesta part de la sessió s’ha centrat en el tractament de les dades i entre totes les exposicions, la idea clau ha estat la que preocupa al sector: l’anàlisi de les dades com a eina per a la prevenció gràcies a les noves tecnologies i el fet de poder creuar dades entre els pacients i els professionals amb l’objectiu de transformar la indústria perquè estigui focalitzada en les dades.

 

 

Una pausa cafè ha servit als i les ponents per parlar dels temes d’actualitat i posar en comú les seves inquietuts, per passar tot segui a la segona taula de debat, centrada en el futur de la cirurgia. El Dr. Balcells aquesta vegada com a Comissionat de Salut de Leitat ha exercit de moderador amb ponents com Ramon Martori, director de la Divisió Mèdica d’Olympus Iberia, Pau Rodríguez, CEO de Methinks Software, Dr. Gonçal Lloveras, director general de Clínica Diagonal, Dr. Vicenç Martínez, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

 

Dr. Balcells: “És imprescindible el diàleg entre els tecnòlegs i els professionals de la sanitat per trobar solucions eficients per millorar la vida i el tractament dels i les pacients”.

 

La necessitat del triatge dels pacients quan arriben a l’hospital, amb l’exemple concret de la detecció d’un Ictus per part de l’empresa Methinks o les noves eines de navegació quirúrgica proposades per empreses com Olympus han estat alguns dels temes principals. També s’ha parlat de la creació de softwares per millorar els algoritmes de la intel·ligència artificial aplicades a la interpretació de les dades i a un diagnòstic més precís esdevenen la clau per a la millora i l’optimització dels recursos d’un centre mèdic.

Les experiències del servei quirúrgic de Clínica Diagonal explicades pel Dr. Gonçal Lloveras, director general, ha posat de relleu la importància de donar valors als professionals quirúrgics tant en centres de primària, com als grans hospitals.

L’actitud innovadora i l’experiència dels professionals -que no han de deixar de formar-se-, han estat altres de les claus que ha apuntat el Dr.Vicenç Martínez en la seva conferència sobre la cirurgia del futur en la que ha subratllat la importància de crear eines per a una cirurgia el menys invasiva possible per millorar el tractament i recuperació dels pacients que la necessiten.

La Jornada d’Innovació Tecnològica del sector salut a Mataró ha estat clausurada amb les paraules de Joan Ramon Barrera, vicepresident del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i amb el Sr. Josep Lluís Checa, Director general de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme.

 

Mira les fotografies de l’acte aquí.

Pots mirar el vídeo de resum en aquest enllaç.

La JIT Mataró als mitjans:

“Mataró al Dia”, informatiu del 29/04/2019

TV Mataró

Via Empresa