El sector privat es mobilitza per crear unes beques per a estudiants de carreres tecnològiques

Actualitat, Notícies

per Comunicació CTECNO / 2 novembre, 2020 / Sense comentaris

 

  • Neix ApadrinaTIC, una iniciativa del CTecno que promou beques per als estudiants de carreres tecnològiques amb dificultats econòmiques arran la Covid-19
  • ApadrinaTIC fomentarà la presència de dones i estudiants amb dificultats econòmiques en els graus d’enginyeria informàtica i telecomunicacions
  • Aposta per donar resposta a alguns dels reptes no resolts del sector, com una major participació de la dona i una major presència de persones de nivell socioeconòmic baix.
  • Els estudiants rebran suport econòmic a través d’una beca i suport professional de la mà d’experts del sector.
  • ApadrinaTIC compta amb el suport de les empreses associades al CTecno BMC, T-Systems, Minsait, Cisco, Basetis, Econocom Nexica, NetApp, Seidor, SITEP, Claranet i SII Concatel

 

Barcelona, 2 de novembre del 2020 – La fundació Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) ha posat en marxa el projecte apadrinaTIC, una iniciativa que neix amb l’objectiu de donar suport – econòmic i professional – als estudiants d’enginyeria informàtica i telecomunicacions.

ApadrinaTIC és un programa de beques d’ajut al pagament de la matrícula finançat per les  empreses tecnològiques agrupades al CTecno i per professionals, que està adreçat als estudiants – preferiblement dones – que vulguin matricular-se o ja estiguin cursant els graus d’informàtica i de telecomunicacions en alguna universitat pública de Catalunya. Aquest programa de beques es complementarà amb un acompanyament a l’estudiant (mentoria), per part de professionals d’aquestes empreses tecnològiques, i per un pla d’activitats (visites, conferències, formacions…) específic per als estudiants becats i mentoritzats.

El context provocat per la crisi de la Covid-19 ha afectat greument la situació econòmica de moltes famílies catalanes, i la falta de recursos econòmics pot fer que moltes famílies i joves no disposin dels recursos suficients per poder matricular-se a un grau tècnic (un 25%-50% més cares que la resta). Amb aquesta iniciativa, el CTecno vol donar resposta a alguns dels reptes que avui presenta aquest sector, com aconseguir una major participació de la dona i una major presència de persones de nivell socioeconòmic baix.

 

El sector tecnològic, una palanca per a la reconstrucció econòmica

El sector tecnològic és actualment el motor més potent de l’economia catalana, tal com ho demostren les dades sobre creació d’empreses i llocs de treball i les previsions de creixement i de facturació del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2020’. En termes de balanç, el Baròmetre confirma que no només s’han complert les expectatives del 2018, sinó que s’han superat. El 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat el 2019 millor que l’any anterior i prop d’un 40% preveu un creixement en la seva facturació per al 2020 malgrat la crisi de la Covid-19.

Malgrat això, el Baròmetre alerta que la manca de talent al sector TIC i la poca presència femenina pot suposar un fre per a la competitivitat de les empreses. I és que prop del 70% de les empreses TIC incrementaria la seva facturació si disposés de més professionals formats, i actualment les dones només representen el 8,6% de les posicions tècniques al sector.

El president del CTecno, Joan Ramon Barrera, emmarca aquesta iniciativa en la “voluntat de donar resposta al desequilibri en la demanda laboral en sectors relacionats amb la tecnologia i la manca de professionals – sobre tot dones – per satisfer-la i posiciona el talent com un element indestriable de l’evolució del sector.

Per altra banda, Rosa Rodríguez, responsable del projecte ApadrinaTIC i membre del patronat del CTecno, remarca que “el projecte neix d’un grup d’empreses que dins la seva vessant de responsabilitat social, volen promoure un moviment dins el sector que el faci mes inclusiu, responsable i cooperatiu, i que cap estudiant que vulgui cursar una carrera tecnològica es vegi amb l’obligació de renunciar-hi per motius econòmics”.

Les empreses sòcies de la fundació Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) que han col·laborat en aquesta primera edició de l’ApadrinaTIC aportant un total de 22.000€ són BMC, T-Systems, Minsait, Cisco, Basetis, Econocom Nexica, NetApp, Seidor, SITEP, Claranet i SII Concatel.

La gestió d’aquestes beques s’ha fet amb la col·laboració de la Secretaria d’Universitats i de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris (AGAUR).

El termini per presentar les sol·licituds de beques per a la convocatòria del curs 2020-21 és del 20 d’octubre fins el 15 de novembre de 2020. La resolució tindrà lloc a finals de novembre.

 

Més informació sobre ApadrinaTIC