Envellir amb qualitat de vida, el repte de la tecnologia

Blog, Blog

per Comunicació CTECNO / 29 novembre, 2017 / Sense comentaris
  • L’evolució demogràfica és un repte, però també una oportunitat
  • La població de gent gran passa de 87,5 milions (2010) a 152,6 milions (2060)
  • La tecnologia té un paper clau com a eina per a un envelliment saludable i actiu
  • La tecnologia per si sola no és la resposta, només és un facilitador

El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) va organitzar el passat 29 de novembre l’esmorzar-networking “El repte de l’envelliment: el paper de la tecnologia”. L’acte, celebrat a la sala Barcelona de l’edifici MediaTIC, ha reunit a un conjunt d’empreses i professionals interessats en conèixer quin paper juga la tecnologia per millorar el procés d’envelliment de les persones.

La necessitat d’aconseguir tecnologies aplicades a la salut, d’envellir amb qualitat de vida, de posar al centre del procés la figura del pacient o d’aconseguir dades disponibles per tal de transformar el sector, són alguns dels aspectes tractats a  la taula rodona, on han participat Laura Fernández, cap de l’Àrea Pacients i Ciutadans de la Fundació Salut i Envelliment UAB, Felip Miralles, director UT eHealth a EURECAT, Marco Pugliese, Spain Managing Director a EIT Health i Joan Guanyabens, director general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), qui s’ha encarregat de moderar l’acte.

Laura Fernández, cap de l’Àrea Pacients i Ciutadans de la Fundació Salut i Envelliment UAB, ha parlat dels “reptes de les TIC i determinants socials que comporten complexitats en el repte de l’envelliment i el seu abordatge amb eines TIC”. També ha presentat xifres molt significatives davant d’aquesta evolució demogràfica en la que ens trobem. Aquestes dades mostren que la proporció de majors de 65 anys serà del 25% l’any 2030 i que aquesta població gran es duplicarà de 87,5 milions (2010) a 152,6 milions (2060). A més, ha comentat projectes que han desenvolupat, com és el cas de SAAPHO, ”un projecte que promou l’envelliment saludable”.

Felip Miralles, director UT eHealth a EURECAT, ha comentat que ja no existeix una piràmide poblacional, el que ens porta a un repte com a societat i, alhora, una oportunitat.  També ha mostrat alguns exemples de tecnologies per a l’envelliment actiu i sa com el Mobile Health, els biosensors, la realitat virtual o el Big Data Analytis, el qual permet el tractament de grans volums de dades per poder prendre millors decisions i predir el que vindrà en un futur. “Tots aquests han de permetre que la gent realitzi el seu potencial de benestar físic, social i mental durant tot el curs de la vida” ha explicat Miralles.

Finalment, Marco Pugliese, Spain Managing Director a EIT Health, ha recalcat el que han comentat els seus companys: “Estem davant d’un augment de l’esperança de vida evident”.  D’acord amb això, ha dit que és l’hora d’un canvi de paradigma. Es vol passar d’un procés centrat en el professional a un procés centrat en el pacient. Ha volgut aclarir que des d’EIT Health no fan investigació, sinó que se centren en la innovació i en intentar facilitar l’entrada de les tecnologies.

Per tant, podem concloure que estem davant d’un nou panorama en el qual les tecnologies poden desenvolupar un paper clau en la maximització del benestar de les persones en la fase d’envelliment. “La tecnologia sola no és la resposta, només és un facilitador”, han sentenciat els participants del debat.

Consulta les fotografies

Consulta el vídeo-resum