Esmorzar networking “Economia col·laborativa: els reptes de l’intercanvi”

Blog, Esmorzars networking

per Comunicació CTECNO / 27 març, 2017 / Sense comentaris
  • Barcelona és un referent en economia col·laborativa i actualment diversos actors treballen per tal de fer-la pionera en la definició de polítiques públiques que la regulin
  • L’economia col·laborativa suposa un canvi de cultura econòmica i social i comporta un major empoderament ciutadà.

 

El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) va organitzar el passat dimecres 22 de març un nou esmorzar networking titulat “Economia col·laborativa: els reptes de l’intercanvi”. La sessió va tenir lloc a la sala Barcelona de l’edifici MediaTIC i va comptar amb la col·laboració i patrocini de Barcelona Activa.

La taula rodona va comptar amb la participació d’Albert Castellanos, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya; David Franquesa, investigador a l’UPC i Ramon Roca, president del patronat de la Fundació guifi.net; i va ser moderada per Albert Cañigueral, fundador i principal editor de ConsumoColaborativo.com i Connector de OuiShare a Barcelona.

Cañigueral va destacar el potencial de la ciutat de Barcelona com a referent de l’economia col·laborativa, un nou model econòmic basat en l’intercanvi de béns i serveis entre particulars que suposa el pas d’una economia de propietat a una economia d’accés. A més a més, va afirmar que l’economia col·laborativa és una realitat que creix molt ràpid, i que s’ha de posar ordre a través d’una reformulació reguladora i fiscal que permeti combinar “allò que és tecnològicament possible amb allò que és socialment responsable”. “Diversos actors treballem per fer-la pionera en definir una política pública”, va afegir.

Per la seva banda, Albert Castellanos, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya, va destacar que la revolució de l’economia col·laborativa és que ara els intercanvis es fan de forma sistemàtica gràcies al suport tecnològic i que forma part d’un canvi de cultura econòmica i social que suposa un major empoderament ciutadà.

A més a més, va remarcar la necessària protecció de la figura de l’agent productor, capaç de consumir i oferir actius a través d’eines digitals. Per aquest motiu, des de la Generalitat “Estem dissenyant part del futur de l’activitat econòmica del país” i va parlar dels pilars de la regulació: competència lleial, seguretat jurídica i assegurar drets i deures bàsics.

David Franquesa, investigador a l’UPC, va remarcar la importància de l’economia col·laborativa i el reciclatge: A Europa, només un 35% del que s’envia a reciclar s’acaba reciclant, i aquí és quan entra aquesta nova tendència. Per tant, “l’economia col·laborativa és una forma de crear feina” i d’estendre la vida útil dels productes.

Ramon Roca, president del patronat de la Fundació guifi.net, entitat que facilita l’accés a Internet a través d’una xarxa basada en la utilitat pública. Roca va remarcar que aquest model de negoci és absolutament no especulatiu, ja que la xarxa no es pot comprar ni vendre, i que es tracta d’un bé comú aplicat a les noves economies tecnològiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.