Esmorzar-networking: Visibilitzar les dones TIC canviarà el futur de la tecnologia

Actualitat, Blog, Esdeveniments CTecno, Notícies

per Comunicació CTECNO / 4 juliol, 2019 / Sense comentaris

Sota el títol “La propera revolució digital: les dones TIC” el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) amb la col·laboració i el patrocini de Barcelona Activa, ha convocat diverses representants del sector TIC (des de la vessant acadèmica, a l’administració pública, com també la l’empresa) per obrir el debat i trobar solucions a la manca de la incorporació del talent de les dones en el sector tecnològic.

Per obrir l’acte, Bernat Palau, membre del comitè executiu i responsable de talent del CTecno, ha posat l’accent en la falta de dones al sector i ha explicat què es fa des de l’aliança público-privada de la Barcelona Digital Talent (BDT) per atraure’l i retenir-lo. Entre les dades, una d’esperançadora; el fet que al 2020 en tot Europa s’hagi detectat que hi mancaran més de 900.000 posicions TIC (segons dades del Digital Overview de la BDT) i per tant, que les dones tenen l’oportunitat d’ocupar aquests llocs de feina en un futur proper. Com a dada negativa: “Menys del 8% de les dones ocupa càrrecs dins empreses tecnològiques”, ha apuntat Palau.

Seguidament, la moderadora i periodista, Mariola Dinarès (Catalunya Ràdio, programa Popap) ha presentat l’acte i ha obert el torn de paraules i ha presentat les ponents. Milagros Sáinz (Principal Investigator of the Gender and ICT Research Group UOC), Joana Barbany (directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya ), Mar Porras (Marketing Manager de Ricoh España) i Sara González (enginyera civil i de camins i membre de Young IT Girls).

 

Dinarès ha començat apuntant que el sector tecnològic està preocupat per la manca de dones al sector: “Tenim un problema que pot tenir conseqüències molt importants i hem de treballar per incrementar la presència femenina, ens han de veure i ens hem de visibilitzar”. Un breu exemple sobre com es creen els algoritmes ha estat suficient per atraure tota l’atenció del centenar d’assistents: “A dia d’avui, tenir algoritmes només programats per homes no fa que la tecnologia ajudi les dones; tot s’està programant sota una mirada que ens exclou”.

En el seu discurs introductori ha remarcat que els enginyers i les enginyeres no només han de comptar amb “una formació tècnica, sinó també humanística, perquè la tecnologia té una vessant social molt important i de la qual la major part de la societat no n’és conscient”.

Seguidament la investigadora de la UOC, Milagros Sáinz, ha fet una presentació per ubicar i contextualitzar l’audiència sobre el perquè de la tendència de les dones a no apropar-se a les carreres tècniques.

“Pot semblar molt obvi, però els rols en l’àmbit educatiu –a casa i a l’escola– es veuen reforçats per la publicitat que també fomenta els rols i unes habilitats diferents entre nens –més manuals, creatives i tecnològiques– i nenes –fent referència a la cura de la llar i la família i a joguines o rols més humanístics–.  Hi ha creences i prejudicis sobre les capacitats que tenen les nenes i les dones per fer uns determinats estudis, i això ens porta a la situació actual: poques noies fan el pas per cursar carreres tècniques o de ciències que les portin a tenir una carrera professional brillant en aquests àmbits”.

El rol del professorat i els pares i mares també ha estat un tema clau que ha anat sortint al llarg de les presentacions ja que ha quedat evidenciat que són clau a l’hora de determinar què estudiaran els fills i filles.

Aleshores, què podem fer per revertir la situació? Milagros Sáinz ha apuntat una sèrie de punts:

 • Fer més visibles les carreres STEAM
 • Reivindicar les oportunitats d’aquestes sortides laborals
 • Fer visible que és necessari tenir dades i treballar amb dades que incloguin les dones
 • Potenciar el lideratge i el mentoring entre dones
 • Que el CV sigui sensible a qüestions de gènere
 • Co-educació i el treball mixte entre casa i escola
 • La formació dels professionals STEAM és fonamental

 

 

De la seva banda, la directora de Societa Digital de la Generalitat, Joana Barbany, ha començat aportant interessants dades sobre l’enorme oferta de posicions que ofereix el sector TIC i que s’han de veure com una gran oportunitat per a les dones: “A Europa (al 2020) faltaran unes 900.000 persones per treballar al sector tecnològic, les dones ho hem de veure en positiu, perquè és una oportunitat per a totes. Som nosaltres qui hem d’ocupar part d’aquestes feines tecnològiques”.

Un altre punt important que ha apuntat Barbany, però també la resta de ponents, és el tema de la maternitat com a fre en la carrera de les dones. “No només passa en aquest sector, però sol passar que quan les dones volen ser mares, surten del sector i aquest talent es perd”.

D’altra banda, la Directora de Societat Digital també ha apuntat que “les dones tendim a autoavaluar-nos per sota de les nostres capacitats i per sota dels homes, i ells no ho fan. Per tant, cal que ens creiem que estem capacitades, sobretot perquè tenim dades de l’Observatori Dona Empresa i Ecomomia) que ens parlen que les dones són qui més formació i preparació tenen, però no es tradueix en el món laboral, on per exemple, menys del 8% ocupen posicions TIC”.

Els seus perquès a aquesta manca de les dones TIC, s’ha resumit en aquests punts:

 • Important manca de referents dones que atraiguin les més joves a seguir el seu camí i els hi serveixin d’inspiració
 • Estereotips de gènere molt marcats en al societat
 • Les habilitats i capacitats percebudes per les dones i els homes: creença que les dones no poden fer el mateix o acabar carreres tecnològiques
 • El sostre de vidre: cal superar les barreres, també les autoimposades per les dones.

Com a accions concretes, Joana Barbany apunta que “cal capacitar les nenes ja des de les escoles de primària i de secundària i no oblidar el reskilling sobretot en dones de més de 45 anys que han quedat fora del mercat laboral, però que havent estudiat alguna carrera científico-tècnica, podrien fàcilment trobar una nova feina.

La manca de xifres i dades reals que ens donin una visió de l’evolució del sector i del que passa amb les dones és també un fre per aplicar mesures, tot i la voluntat de l’administració pública per, per exemple, ajudar i impulsar les emprenedores amb projectes innovadors, encara que no vinguin del sector TIC.

 

 

Com a representant d’empresa, hi ha participat Mar Porras (de l’empresa sòcia del CTecno, Ricoh). “A la companyia se segueixen els objectius de l’OCDE: protegir el planeta, treballar amb les persones incloent els temes de gènere i la Prosperity; són tres eixos en els que creiem fermament”.

Des de Ricoh, concretament es fa feina amb programes de mentoring que posen en contacte dones TIC o en posicions destacades de l’empresa amb dones estudiants, majoritàriament de la Universitat Politècnica de Catalunya, i “és una manera d’enriquir-se mútuament i crear valor. Aquestes noies poden tenir dubtes i sentir pors mentre estan estudiant i cal ajudar-les a creure en elles i en les possibilitat de que poden arribar lluny en la seva carrera. Reforcem la seva visibilitat”, apunta Porras, qui ha afegit que “cal que les dones que han arribat més a dalt, ajudin les altres i és important que la societat entengui que la tecnologia aporta diversitat i mobilitat: treballar des de casa ajuda molt a tenir menys pressió amb temes com la maternitat”.

 

 

La més jove de les ponents, enginyera i integrant de l’associació, Young IT Girls, Sara González ha estat molt clara en l’inici de la seva exposició: “La tecnologia ho impregnarà tot i ja ho està fent i té un impacte directe en la societat, i les dones no podem quedar fora d’aquesta evolució”.

A tall d’exemple, contundent, ha explicat que segons un estudi fet a Anglaterra: ”Només l’1% de pares i mares volen que les seves filles siguin enginyeres”.

La influència de la societat i la por a no ser capaç de fer una carrera tecnlògica, inlcús a viure en un món altament dominat per homes són dues de les barreres que González ha apuntat com les més habituals avui en dia.

Des de Young IT TGirls, han detectat diversos hàndicaps que fan que les TIC no siguin atractives per al es nenes i joves:

 • Introducció d’elements tecnològics massa tard a l’escola: poc interès i no es detecta l’oportunitat ni la utilitat
 • No saber què es pot fer amb l’enginyeria: no s’explica que també hi ha una vessant social molt important amb la qual es pot ajudar la societat.
 • Poca confiança de l’entorn o la societat en les dones (en la seva capacitat)
 • Les dones veuen que tenir fills és un problema per a les seves carreres

I davant d’això i com a associació, proposen una sèrie d’accions:

 • Fem activitats per trencar estereotips i ajudar les noies més joves perquè no canviïn de parer si estan determinades a estudiar enginyeries o carreres tècniques, per tant treballem per enfortir la seva confiança.
 • Donem referents de dones TIC i fem aliances per treballar plegades i fer mentoring: dones professionals amb vida laboral avançada que ens ajuden a tenir referents actuals i no només del passat.
 • Expliquem que la tecnologia és necessària per al dia a dia i que ja està present en tot allò que fem en el dia a dia.
 • Destaquem la part divertida de les cièncie i la tecnologia per despertar interès entre els més joves (escoles i instituts): fem xerrades dinàmiques, activitats per despertar interés.
 • Crear xarxes amb altres iniciatives: escoles, universitats…

 

I un cop acabades les intervencions de les ponents, ha estat el torn per a la fila zero, integrada per dones professionals, que ha participat activament del debat i ha aportat idees concretes per avançar cap a la igualtat i la normalització de les dones dins el sector tecnològic.

 

Aquí pots trobar les fotografies de l’acte.

Si vols escoltar totes les ponències, aquí tens l’streaming.

Aquest és el vídeo de resum de la jornada.