Jornada d’Innovació Tecnològica a Lleida: La protecció del medi ambient, la captació de dades i la transferència de coneixements, principals preocupacions del sector

Actualitat, Blog, Esdeveniments CTecno, Jornades d'innovació, Notícies

per Comunicació CTECNO / 30 setembre, 2019 / Sense comentaris
El Cercle Tecnològic de Catalunya i el Clúster Digital centren la seva jornada d’innovació tecnològica en el sector agrícola, en què l’ús del big data o les solucions IoT aplicades al camp, milloren la productivitat i cuiden del medi ambient.
La tecnologia més apreciada és el Big Data i la captació i tractament de dades per poder tenir explotacions cada cop més productives.
Una de les principals preocupacions del sector és el medi ambient i esperem millorar sobretot l’ús de l’aigua pel regadiu gràcies a les noves tecnologies.
Les exportacions de fruita dolça i seca suposen una facturacio de més de 12.500 milions €. El 65% de la producció es fa a Andalusia, Llevant i Catalunya. És per això que el sector demana una gran inversió en el corredor mediterrani per millorar el transport.

 

En aquesta nova edició d’una Jornada d’Innovació Tecnològica, el Cercle Tecnològic de Catalunya i el Clúster Digital han apostat per tractar la manera com les TIC estan desenvolupant i accelerant el món agrícola.

Durant la innauguració de la jornada hem comptat amb l’Honorable Sra. Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació qui ha explicat la importància del sector ramader i agrícola com a motor econòmic del país “perquè és la base –tothom hem de menjar- i hi juga un paper molt important”. La Consellera ha explicat també la prova pilot amb 5G que s’ha presentat conjuntament amb el Departament de Polítiques Digitals i l’Administració Pública i que permet connectar-se i tenir imatges en directe i donar instruccions sense latència a les persones que, per exemple, estiguin treballant al camp. En el marc de la vaga mundial en denúncia pel canvi climàtic, la Consellera ha remarcat que “fem una jornada que apunta directament a tot allò que podem fer encara per millorar el medi ambient quan parlem d’agricultura”.

 

 

En la resta de parlaments han intervingut el Sr. Jordi William Carnes, president del CTecno i ex conseller d’agricultura, el Sr. Albino Campo, president de Clúster Digital, i el Sr. Josep Ramon Pons, president de FEMAC. El Dr. Emilio Gil Moya, Enginyer Agrònom i Catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya ha fet la conferència central parlant de “Tecnología en el sector agrario: ¿estamos preparados?” I ha afirmat que “necessitem tecnologia i molta comunicació per tenir una agricultura més productiva, sostenible i competitiva que permeti optimitzar recursos naturals: menys energia i sobretot, menys aigua”. La primera taula rodona ha debatut al voltant de la producció agrícola i el canvi climàtic i s’hi han escoltat preocupacions i oportunitats per al sector: el principal objectiu del sector agroalimentari és preservar el medi ambient i mitigar els efectes de la contaminació, sobretot quan es parla del transport dels productes. Alhora, s’ha remarcat que cal donar valor al territori i donar vida al món rural, per no tenir només grans extensions de conreus, sinó de població que també ajudi a crear riqueza. En aquesta taula hi han intervingut, Antoni Diaz, Director General de Suez Agriculture Iberia,  Pere Roqué, President Associació d’Empresaris Agraris de Lleida (AEALL – ASAJA), Santi Querol, responsable de medi ambient d’Unió de Pagesos,  Dr. Joan Girona, Investigador de l’IRTA, Miquel Aran, gerent del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

 

 

I per tenir una visió més àmplia de la implicació de la tecnologia en el sector agrícola, s’ha fet una segona taula rodona sota el títol “Tecnologia agrícola: present i futur”. De les ponències  s’ha desprès que la tecnologia ha de permetre augmentar el volum de negoci, però sent sostenible i millorant els procesos per millorar el model de negoci, sobretot de les petites i mitjanes empreses. Els sensors que monitoritzen les xarxes de rec milloren sobretot els sistemes de regadiu, per goteig, i alhora, permeten tenir informació concreta de cada una de les operacions que es realitzen per poder optimitzar recursos ha estat un altre dels temes sobre els que s’ha parlat. I una altra vessant important ha estat la de la transferència de coneixements, i l’usabilitat de les aplicacions creades per acadèmics i les empreses i que han de facilitar la tasca als agricultors que han d’utilitzar aquestes tecnologies aplicades al seu dia a dia en el món rural. Aquesta taula ha tingut com a moderador a Joan Duran, responsable de projectes de ciutats i territoris intel·ligents del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat i com a ponents a Gabriel Anzaldi, Smart Management Systems Unit Director d’EURECAT, Albert Duaigües, CEO d’eFoodPrint, Ana Victoria García Sanz, Desarrollo de Negocio Agricultura Conectada – Bosch España i Roger Palau, Responsable d’Innovació del Consell Rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

 

 

La cloenda ha anat a càrrec de Joan Ramon Barrera, vicepresident del CTecno i Gemma Batlle, secretària general del Clúster Digital.

 

 

Consulta aquí el vídeo de resum de la jornada.

I aquí, pots veure totes les fotografies de l'acte.

Si t'ho vas perdre, tens l'oportunitat de veure el vídeo sencer a través
d'aquest enllaç.

Agraïm als mitjans de comunicació que s'han fet ressò de la jornada:

Diari Segre, en la seva agenda: Diari Segre - Agenda 260919
Valencia Fruits.com (agenda Fira de Sant Miquel)
Lleida TV - Diari de Nit  (del minut 5'45" al 7'40")
Lleida TV - Al Dia Ponent  (del minut 00'14" al 0’29" i del 1'15" al 2'50")