La campanya de recollida d’ordinadors de Fundación real dreams, CTecno i eReuse finalista al Premi Europeu de Prevenció de Residus

Actualitat, Notícies

per Comunicació CTECNO / 22 maig, 2018 / Sense comentaris
  • La iniciativa ha estat premiada a Brussel·les a la Cerimònia Europea de la Prevenció 2017
  • L’acció ha quedat entre els tres finalistes de les més de 13.000 iniciatives presentades

La campanya de recollida d’ordinadors per a la seva restauració i recirculació per a ONG organitzada el passat novembre per Fundacion real dreams (donalo.org), juntament amb el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), eReuse.org i LaNau-Banc de Productes no alimentaris, ha estat premiada com a finalista dels Premis Europeus de Prevenció de Residus en la categoria empresa. En total, més de 20 entitats i empreses van donar un total de 2.339,52 quilograms de dispositius digitals que van evitar la generació de 35.943,73 quilograms d’emissió de CO2 a l’atmosfera. Després d’un procés de restauració, el material informàtic està sent reutilitzat per 13 entitats beneficiàries.

Per a la campanya, organitzada en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus (EWWR), es van utilitzar les eines d’eReuse.org, un projecte que té la missió d’evitar el reciclatge prematur dels dispositius digitals via la reutilització i a través d’un estàndard de traçabilitat i qualitat que permet assegurar el reciclatge final i certificar els productes de segona mà. L’ús d’aquestes eines ha permès monitoritzar els llocs geogràfics, els agents de reutilització i els receptors finals, així com a proporcionar indicadors ambientals i socials a les empreses i institucions donants.

En el seu post, la EWWR també ha valorat el triple impacte de la iniciativa: protecció del medi ambient, estimulació de l’economia local (donat que la renovació dels dispositius i la seva revenda a ONG a través de preus subvencionats permet generar llocs de feina) i un aspecte social que aborda l’escletxa digital al tercer sector. Uns impactes que són possibles gràcies a l’ús correcte de la Regla de les 3R, que permet maximitzar la vida útil dels productes, minimitzar la generació de residus i generar economia circular.

La Setmana Europea de Prevenció de Residus, promoguda per la comissió Europea i el Comitè de les Regions, entre altres membres, va celebrar la seva novena edició entre el 18 i 26 de novembre de 2017 amb més de 13.410 accions a tot Europa. D’aquestes, cada territori coordinador en va escollir 5 accions, una per cada una de les 5 categories, que van ser elevades a un Jurat expert europeu que va fer un segon filtre tot designant tres accions finalistes per cada categoria. En la categoria d’empreses, la campanya coordinada per la Fundación real dreams, emmarcada dins del programa d’esTICenllaçat, competia amb Hertel Verwaltungs GMBH (Alemanya) i Opel Espanya. Els guanyadors es van fer públics el 22 de maig durant la Cerimònia Europea de la Prevenció 2017, que va tenir lloc a Brussel·les, i que forma part de la EU Green Week.

 

Més informació:

Nota de premsa de la EWWR

Nota de premsa Generalitat de Catalunya