Sobreviurà el català a la revolució digital?

Actualitat, Blog, Notícies

per Comunicació CTECNO / 3 desembre, 2019 / Sense comentaris

El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) ha organitzat una Jornada titulada “La presència del català en el sector digital” a la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès i que ha comptat amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i la Fundació puntCAT.

Ha presentat la jornada la periodista i directora del programa Revolució 4.0Xantal Llavina, i seguidament ha iniciat una conversa sobre assistents de veu en català amb Àlex Hinojo, coordinador digital de l’Institut Ramon Llull, i Maite Melero, Establisher Researcher del Barcelona Supercomputing Center. “Actualment hi ha 35.000 webs en català i 103.000 dominis en català i és entre les 40 llengües de Google Traductor, però no la trobem a Google Home”, ha apuntat Xantal Llavina per situar-nos en context. La conversa ha girat entorn de la importància de disposar d’assistents de veu en català, perquè “si volem que el català funcioni a l’àmbit digital l’hem de fer servir”, ha afirmat Àlex Hinojo. Des del punt de vista de Maite Melero, “les dades són el petroli de la intel·ligència artificial, el fet de programar ja està quedant antiquat i actualment estem en un canvi de paradigma en què les carreres universitàries hauran de renovar-se.”

Seguidament, ha tingut lloc una primera taula rodona “Polítiques de foment del català en el sector digital” amb Joana Barbany, directora general de Societat DigitalAnton Ferret, cap de servei d’informació, difusió i estudis de la DGPLToni Hermoso, membre de SoftCatalà Esther Solé, coordinadora de projectes d’Amical Wikimedia. Ha moderat la taula Carles Salvadó, president de la Fundació puntCAT. En aquest debat s’han exposat dades sobre l’ús del català i s’han presentat iniciatives i accions per promoure l’ús i la presència del català a Internet i aplicacions digitals. “Hi ha una connexió enorme entre digitalització i usos lingüístics”, ha exposat Anton Ferret.

A la segona taula “Propostes exitoses de localització i desenvolupament de productes i serveis en català” hi ha participat Ernest Pérez-Mas, president de Parlem TelecomRoger Puigví, director de Relacions Institucionals de ScootIgnasi Navarro, director d’Incyta Pere Anglada, Director Financer de Bon Preu. Els 4 participants formen part d’empreses competitives i sensibles amb l’ús del català, i en les quals la llengua de treball i de comunicació és el català. Tots ells han coincidit a ser sensibles amb l’ús d’aquesta llengua i han donat una puntuació baixa a la presència del català en el sector digital, ja que el castellà segueix sent la llengua majoritàriament utilitzada per les empreses.

Ha conclòs la jornada Joan Ramon Barrera, el nou president del CTecno, ha agrait la participació dels i les assistents i ponents i ha ofert el CTecno com un espai de trobada i reflexió per debatre sobre com podem treballar conjuntament per fomentar l’ús del català al sector tecnològic i digital.
Visualitza aquí les fotografies
Visualitza aquí el vídeo-resum
Visualitza aquí la jornada en streaming