Sobreviurà el català a la revolució digital?
/ 3 desembre, 2019 / Sense comentarisEl Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) ha organitzat una Jornada titulada “La presència del català en el sector digital” a la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès i que ha comptat amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i la Fundació puntCAT.
Ha presentat la jornada la periodista i directora del programa Revolució 4.0, Xantal Llavina, i seguidament ha iniciat una conversa sobre assistents de veu en català amb Àlex Hinojo, coordinador digital de l’Institut Ramon Llull, i Maite Melero, Establisher Researcher del Barcelona Supercomputing Center. “Actualment hi ha 35.000 webs en català i 103.000 dominis en català i és entre les 40 llengües de Google Traductor, però no la trobem a Google Home”, ha apuntat Xantal Llavina per situar-nos en context. La conversa ha girat entorn de la importància de disposar d’assistents de veu en català, perquè “si volem que el català funcioni a l’àmbit digital l’hem de fer servir”, ha afirmat Àlex Hinojo. Des del punt de vista de Maite Melero, “les dades són el petroli de la intel·ligència artificial, el fet de programar ja està quedant antiquat i actualment estem en un canvi de paradigma en què les carreres universitàries hauran de renovar-se.”
Seguidament, ha tingut lloc una primera taula rodona “Polítiques de foment del català en el sector digital” amb Joana Barbany, directora general de Societat Digital, Anton Ferret, cap de servei d’informació, difusió i estudis de la DGPL, Toni Hermoso, membre de SoftCatalà i Esther Solé, coordinadora de projectes d’Amical Wikimedia. Ha moderat la taula Carles Salvadó, president de la Fundació puntCAT. En aquest debat s’han exposat dades sobre l’ús del català i s’han presentat iniciatives i accions per promoure l’ús i la presència del català a Internet i aplicacions digitals. “Hi ha una connexió enorme entre digitalització i usos lingüístics”, ha exposat Anton Ferret.
A la segona taula “Propostes exitoses de localització i desenvolupament de productes i serveis en català” hi ha participat Ernest Pérez-Mas, president de Parlem Telecom, Roger Puigví, director de Relacions Institucionals de Scoot, Ignasi Navarro, director d’Incyta i Pere Anglada, Director Financer de Bon Preu. Els 4 participants formen part d’empreses competitives i sensibles amb l’ús del català, i en les quals la llengua de treball i de comunicació és el català. Tots ells han coincidit a ser sensibles amb l’ús d’aquesta llengua i han donat una puntuació baixa a la presència del català en el sector digital, ja que el castellà segueix sent la llengua majoritàriament utilitzada per les empreses.
Visualitza aquí les fotografies Visualitza aquí el vídeo-resum Visualitza aquí la jornada en streaming