“La Indústria 4.0 revoluciona l’eficiència i el desenvolupament del producte” a l’Esmorzar-debat sobre sistemes industrials i IoT.

Actualitat, Notícies

per Comunicació CTECNO / 17 setembre, 2015 / 1 Comentari

El passat dijous 17 de setembre l’IOTSWC 2015 va acollir l’acte “Sistemes industrials: IoT i TIC, de la fabricació al delivery”. Emmarcat dins el Cicle d’Esmorzars-networking organitzats pel CTecno, amb la col·laboració de Barcelona Activa, l’acte va posar de manifest quin paper juguen l’Internet de les Coses i les TIC en la indústria manufacturera. L’esmorzar va comptar amb la benvinguda de l’Hble. Sr. Felip Puig, Conseller d’Empresa i Ocupació, i del Sr. René Clusa, Vicepresident del CTecno.

El Conseller Puig, encarregat d’inaugurar aquest esmorzar, va recordar que “Catalunya s’ha definit amb una estratègia industrial perquè estem davant d’un paradigma radical que requereix l’estructura necessària”. Per la seva banda, Clusa va mencionar que “l’IoT canvia les nostres vides a nivell transversal, però no hem d’oblidar que es tracta d’una revolució de naturalesa industrial”.

Xavier Pi, responsable del grup de treball Embedded Systems del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, va ser l’encarregat de moderar el debat. Pi va citar el sociòleg i economista Jeremy Rifkin per defensar “l’IoT com un element central per oferir serveis i productes pràcticament gratuïts”. Segons Pi “la quarta revolució industrial és la dels sistemes ciberfísics”.

Des de la vessant de la producció, Jordi Priu, CEO del grup MMM (Manufacturas Modernas de Metales), va exposar quines eines utilitzen per obtenir competitivitat a nivell de cost i qualitat en el desenvolupament i disseny del producte. Priu va detallar que les fàbriques intel·ligents de MMM apliquen indústria 4.0; aplicacions que van des de la robòtica avançada, la radiofreqüència, la videovigilància o l’anàlisi computacional del comportament. “Amb el BigData tenim dades de tot el que passa a les fàbriques, assegurem la qualitat, i podem fer anàlisis dels processos i incidències”, va argumentar.

Agustín Fragoso, responsable de l’Àrea d’Integradors de Sistemes a Schneider Electric, va plantejar la visió de la companyia: “a Schneider l’IoT no és una revolució, és una evolució”. Fragoso va recordar que a la dècada dels 90 la tecnologia IT ja s’incorporava. Va matissar que actualment Schneider inverteix en tres components: dispositius intel·ligents, infraestructura del cloud computing i tecnologia d’anàlisi de la informació. “L’analítica és el component més important. Ens permet, per exemple, fer prediccions meteorològiques de precisió molt útils pel sector agrícola”, setenciava. Segons Fragoso, “la ciberseguretat i la tecnologia analítica són dos dels aspectes més rellevants de l’IoT”.

Finalment, Eduard Marfà, director de màrqueting EMEA Lifecycle Collaboration de Siemens PLM Software, va exposar com apliquen les innovacions de la indústria 4.0 a Siemens PLM. “La robòtica avançada, capaç d’interactuar amb humans; la impressió 3D, capaç de crear pròtesis personalitzades; i l’automatització del coneixement, fent anàlisi del BigData, són exemples de com molts negocis tradicionals poden canviar amb l’IoT”. Marfà també va explicar que “amb la digitalització i el BigData inclús tenim informació de com s’utilitza el producte, el que ens permet controlar molt millor el seu cicle de vida”.

Durant el torn de preguntes, Fragoso va declarar que “la impressió en 3D ens fa replantejar l’externalització de la producció, i qüestionar-nos de qui són les coses de l’IoT”. Per acabar, els assistents van poder gaudir d’un esmorzar-networking per seguir debatent entorn les aplicacions de l’IoT en els sistemes industrials.

Esmorzar-networking ‘Sistemes industrials: IoT i TIC, de la fabricació al delivery’ from CTecno on Vimeo.

Consulta les presentacions dels ponents aquí:

– Presentació de Jordi Priu: MMM

– Presentació d’Agustin Fragoso: Schneider Electric

– Presentació d’Eduard Marfà: Siemens

– Presentació de Xavier Pi: Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya

Un Comentari

  1. Vaig assistir a l’Esmorzar-Debat “La Indústria 4.0 revoluciona l’eficiència i el desenvolupament del producte” (Sistemes Industrials i IoT).

    Voldria saber com acceder-hi a les presentacions realitzades.

    Gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.