L’aposta per la capacitació tecnològica de les ONG catalanes, a la II edició del Programa esTICenllaçat

Blog

per Comunicació CTECNO / 16 març, 2017 / Sense comentaris
  • esTICenllaçat millora l’accés i la capacitació en TIC per les ONG d’àmbit català a través del voluntariat de les empreses i professionals
  • Durant el primer any, esTICenllaçat ha implementat 9 projectes i ha comptat amb la col·laboració de 37 voluntaris

El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i la Fundació real dreams van el passat 14 de març la primera edició del programa esTICenllaçat, un servei d’acció social que millora l’accés i la capacitació en noves tecnologies a entitats socials catalanes a través de l’experiència i el voluntariat de professionals i empreses de l’entorn del CTecno.

Durant el primer any, esTICenllaçat ha fet de pont tecnològic entre empreses i entitats amb un resultat de nou projectes implementats i la col·laboració de 37 voluntaris que han invertit 5.269 hores de consultoria, l’equivalent a gairebé 96.000€. Sport2Live, Punt de Referència, Banc de recursos, Ared, Fedaia, Fundació Família i Benestar, Fundació Finestrelles i Aura són algunes de les entitats que s’han beneficiat del programa.

esTICenllaçat comença amb un diagnòstic de les necessitat digitals de les entitats. A partir d’aquest moment, un equip format per 3, 4 o 5 voluntaris treballen amb les necessitats digitals concretes de cada ONG. “El voluntariat té una durada de sis mesos, i cada voluntari participa oferint 22, 40 o 80 hores del seu temps lliure”, afirma Emilia Caralt, directora de la Fundació real dreams.

Joan Ramon Barrera, vicepresident del CTecno, va manifestar: esTICenllaçat és una iniciativa que fomenta l’empoderament social des d’un punt de vista estratègic i amb una forta visió local, una plataforma per canalitzar les inquietuds solidàries dels professionals del sector.

La transformació digital del Banc dels Aliments

L’esdeveniment va comptar amb l’exemple pràctic de la Fundació Banc dels Aliments. El director de l’entitat, Lluís Fatjó-Vilas, va relatar el procés de transformació digital d’aquesta entitat social, que l’any passat va recollir 100.000 quilos d’aliments online amb motiu de la celebració del Gran Recapte.

El seu gran repte és distribuir la màxima quantitat possible d’aliments de manera eficient, equitativa i transparent, fet pel qual les TIC són imprescindibles. Per aquest motiu, el Banc disposa de diferents eines que garanteixen un correcte emmagatzematge dels aliments, una ràpida actuació, la informació entre els treballadors i les entitats socials municipals, i una categorització de les entitats que rebran els aliments. Fatjó-Vilas va remarcar que “tota la tecnologia és tonta si no sabem perquè s’ha de fer servir”.

La jornada de clausura, celebrada el 14 de març al Palau Macaya, va comptar amb la participació i el suport de Toni Codina, director general de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, de Lluís Torrents, director de Planificació i d’Innovació i representant de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i de Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Pascual va remarcar que “la col·laboració entre empreses i entitats socials aporta beneficis a totes dues bandes” i que “forma part de l’ADN del tercer sector treballar de manera col·laborativa”. Per la seva banda, Torrents va destacar que per l’ajuntament de Barcelona és clau avançar en la implantació de les noves tecnologies, ja que poden ajudar a resoldre grans reptes com l’alimentació, l’envelliment, l’educació i els serveis socials. Finalment, Ginesta va remarcar que “la Generalitat posa en marxa programes per reduir l’escletxa digital sempre des de la inclusió digital i la necessitat de crear “espais d’economia social i de cooperació basats en voluntariat”.

 

Consulta el vídeo que relata les experiències de la 1ª edició

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.