Les dones surten a escena en la gala d’entrega dels Premis Dona TIC

Actualitat, Notícies

per Comunicació CTECNO / 15 octubre, 2019 / Sense comentaris

Una sala Barts plena va servir d’escenari perquè les dones més digitals i tecnològiques posessin l’accent en la necessitat de seguir avançant en la igualtat de gènere també en el sector tecnològic, clarament marcat per la presència i direcció dels homes. Aquesta 5a edició ha servit per seguir remarcant la importància de tenir dones referents en aquest sector en el qual, arreu d’Europa les dones només representen el 30% dels professionals, i que segons dades del Baròmetre del Sector Tecnològic 2019, no arriben a un 8% quan es tracta de càrrecs de direcció en empreses TIC.

Els Premis Dona TIC 2019, impulsats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública serveixen per reconèixer i divulgar el paper i el talent de les dones en l’àmbit tecnològic i oferir referents a nenes i noies perquè no dubtin a l’hora d’estudiar enginyeries i carreres tècniques o assumir posicions de lideratge en el sector quan arribi el moment. Compten també amb la col·laboració de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.

D’entre les guardonades, dones que formen part de l’ecosistema del CTecno i a les quals felicitem per la seva tasca diària i les seves aportacions: Susana Prado, de IECISAEliduvina Abad de l’empresa sòcia Between.

Una menció especials pels patrocinadors de l’acte, representats per dues de les nostres empreses sòcies, Cisco i Microsoft, representats pel Andreu Vilamitjana (General Manager)  i Montserrat Pardo (Directora de Relacions Institucionals), respectivament.

També felicitem a la resta de candidates i guardonades, perquè entre totes fan que el sector tecnològic camini cap a una nova època i evolucioni cap a la igualtat.

 

 

 

L’acte va estar presentat i presidit per Conseller del Departament de Polítiques Digital i Administració Pública, Jordi Puigneró, i la Directora General de Societat Digital, Joana Barbany, encarregada de donar pas a l’entrega de premis.

 

El jurat dels Premis Dona TIC 2019 ha atorgat 9 premis (corresponents a les set categories i dues subcategories establertes) i dues mencions especials. Els 11 guardons han estat lliurats en l’acte d’aquesta tarda a:

EmprenedoraEliduvina Abad. Llicenciada en Física i MBA en EAE. Va començar com a emprenedora fundant Adiciona i ha consolidat la seva carrera com empresària fins arribar a sòcia i consellera de la consultora internacional Between. Té una llarga trajectòria en implantació de plans d’igualtat de gènere.

ProfessionalSusana Prado. Enginyera informàtica amb una dilatada carrera en el sector TIC i actual directora a Catalunya de l’empresa de serveis tecnològics d’El Corte Inglés IECISA. És col·laboradora activa en diverses associacions que promouen les vocacions STEM i la visibilització del talent femení.

Acadèmica/InvestigadoraRosa M. Badia. Doctora en Informàtica. Actualment és investigadora del CSIC adscrita al BSC reconeguda mundialment per la seva recerca puntera en models de programació paral·lels i computació distribuïda. Ha contribuït en múltiples iniciatives per fer visibles les dones en aquest àmbit.

DivulgadoraKarma Peiró. Llicenciada en Ciències de la Informació i la Comunicació amb una llarga trajectòria com a periodista especialitzada en TIC. Ha impartit assignatures de comunicació digital a diferents universitats catalanes i ha organitzat congressos i esdeveniments entorn a les TIC.

Menció especial: Núria Salán. Llicenciada en Química i Doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica. Professora i investigadora de la UPC, on ha estat coordinadora del Programa de Gènere, presideix la Societat Catalana de Tecnologia i és una reconeguda divulgadora de les enginyeres pioneres.

RevelacióLaura Dubreuil. Enginyera Superior de Telecomunicació. Combina la seva feina a Neuroelectrics, spinoff de Starlab a Boston, amb els estudis de doctorat en neurociències a la UB en col·laboració amb la universitat de Harvard, on estudia i desenvolupa sistemes basats en IA per al diagnòstic de salut mental.

Estudiant Universitària: Anna Reig. Enginyera aeronàutica i Enginyera de Sistemes de Telecomunicació. El seu projecte final és un sistema de diagnosi i prevenció de malalties transmeses per mosquits on aplica els últims desenvolupaments tecnològics.

Estudiant FP: Anna Dacosta. Estudiant de 2n curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració de Sistemes Informàtics, orientació Ciberseguretat. Ha destacat per un projecte tecnològic que simula una estació meteorològica.

Iniciativa Referent Empresarial: Everis Spain, per la iniciativa #girlsgonna, que vol contribuir a l’objectiu de disminuir l’escletxa de gènere en el sector digital, a través d’actuacions a les edats més joves.

Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Universidad de Deusto, per Inspira STEAM, que promou les vocacions cientificotecnològiques en les nenes, proporcionant-los referents femenins propers.

Menció especial: Associació Espiral, Educació i Tecnologia, pel programa Technovation Challenge, concurs internacional d’emprenedoria digital per a noies que proposa crear aplicacions mòbils per resoldre problemes socials.

El dia d’entrega dels premis, no és casual, ja que s’han celebra el dia d’Ada Lovelace (1815-1852), qui va ser la primera dona programadora informàtica reconeguda de la història.