Les noies continuen sent una excepció en carreres com Enginyeria Informàtica

Blog

per Comunicació CTECNO / 17 juliol, 2018 / Sense comentaris
  • En les 630 places que ofereixen la UPC i la UAB, només hi ha 44 noies matriculades

Els futurs universitaris es matriculen aquests dies. Una vegada més, el nombre de dones que ho fan en carreres tècniques és molt més baix que el dels homes. Es pot comprovar en graus com el d’Enginyeria Informàtica.

A la Universitat Politècnica de Catalunya, s’ofereixen 450 places i només 32 les ocuparan noies. Pel que fa a la Universitat Autònoma de Barcelona, dels 180 alumnes que començaran a fer aquesta carrera, només hi haurà vuit noies.

Aina Gomar és una de les vuit que estudiaran Enginyeria Informàtica a l’Autònoma:

“Els pares et diuen que tots seran nois, o que què faràs amb aquesta carrera. Fins i tot t’ho diuen companys i amics. És una llàstima que encara avui dia passin aquestes coses.”

Una altra estudiant del mateix grau, Ariadna Navarro, s’ha topat amb diversos estereotips a l’hora de decidir quin grau volia fer:

“Avui dia hi ha molts estereotips encara. Jo conec gent que diu que per què faré aquesta carrera, que és de nois. Però no, has de perseguir el teu somni. Si és el teu somni, ho has de fer.”

Marta Esteban, que també estudiarà aquesta carrera tècnica, ho afronta amb normalitat:

“Si t’agrada una cosa, no importa que sigui qüestió de gèneres. És una carrera com totes. Cada vegada hi haurà més noies que faran Informàtica.”

Desigualtats al món laboral

Regina Llopis va fundar Aplicacions en Informàtica Avançada (AIA) fa 30 anys, sent pionera en un àmbit eminentment masculí. Ara, aquesta empresa de Sant Cugat del Vallès és una de les punteres en el camp de disseny de software. Fins i tot treballa per la NASA.

Encara que l’empresa presidida per Llopis prioritza la contractació de dones en igualtat de currículum, té menys d’un 15% de personal femení. La desigualtat comença a les aules, però també es perpetua al món laboral, com explica la fundadora d’AIA:

“A sobre que ja és difícil que tinguin la valentia d’entrar al món dels homes sent emprenedores en aquestes línies, no tenen l’accés al capital.”

Les responsables d’aquesta empresa tenen previst començar a fer xerrades a alumnes de secundària per animar-les a estudiar carreres tecnològiques a partir del curs vinent. Però, sobretot, volen convèncer-les que no tenen cap porta tancada.