MANIFEST CTECNO SOBRE EL PACTE FISCAL

Actualitat, Informació destacada

per Comunicació CTECNO / 11 setembre, 2012 / Sense comentaris

MANIFEST SOBRE EL PACTE FISCAL

29 de juny de 2012

És un fet que en els últims temps la relació institucional, econòmica i fiscal entre Catalunya i Espanya ha estat la font de molts debats i discòrdia. Aquestes dificultats d’entesa afecten de forma transversal al nostre país i a la seva economia. El CTecno, com entitat sense ànim de lucre amb la voluntat de treballar per la societat civil catalana i de fomentar la tecnologia entre les empreses i l’administració no és aliena a aquesta realitat. Els nostres àmbits d’actuació són la societat civil, la ciència i universitats, les infraestructures, les empreses i l’administració; àmbits que, sens dubte, es veuen afectats per l’economia del nostre país i el seu model de finançament.

Donada la complexitat del model de finançament de Catalunya i de les raons que porten a la majoria de forces polítiques i entitats civils del nostre país a plantejar un nou model de pacte fiscal amb Espanya, cal fer les següents consideracions prèvies:

  • La mitjana del dèficit fiscal de Catalunya des de l’any 1986 està sobre un 8% del seu Producte Interior Brut. És a dir, que hi ha un 8% del nostre PIB que, sistemàticament, es paga a Espanya i no retorna a Catalunya. En valors absoluts això significa més de 16.000 milions d’euros anuals.
  • En altres països, com Alemanya, els Tribunals han considerat que una regió no pot suportar un dèficit superior al 4% i que aquest hauria de ser el límit màxim de solidaritat interterritorial. Un dèficit superior porta al retrocés inexorable de l’economia de la regió.
  • La taxa d’atur de Catalunya per el quart trimestre de 2011 és del 20,5% segons dades oficials de l’Institut d’Estadística de Catalunya.
  • Els interessos polítics i econòmics d’Espanya no sempre coincideixen amb els de Catalunya. Mentre Espanya defensa un corredor de mercaderies central amb un primer tram des d’Algecires a Madrid, Catalunya necessita un corredor del Mediterrani amb el port de Barcelona com a porta d’entrada de mercaderies. Mentre Espanya vol un aeroport central a Madrid que pugui competir amb els primers aeroports internacionals, nosaltres necessitem un aeroport internacional a Barcelona. Mentre Espanya defensa polítiques per a grans companyies nacionals amb seu a Madrid, el 98% del teixit empresarial català està format per petites i mitjanes empreses. Els plans directors de cadascuna d’aquestes economies, tot i podent ser encertats pels interessos concrets de cadascuna d’elles, són molt diferents i divergents. No estan alineats. Any rere any. Aquesta manca d’alineació estratègica perjudica únicament a Catalunya, qui no té ni el poder de decisió ni els recursos econòmics per dur a terme les grans infraestructures i inversions que calen.

Sembla evident i ens ha de preocupar, que l’economia catalana es troba asfixiada econòmicament i limitada políticament. Si Catalunya no soluciona aquesta situació la seva economia s’anirà reduint progressivament, així com els seus nivells de benestar social. Invertir aquesta realitat s’ha convertit en una imperiosa necessitat econòmica i social si volem traspassar una Catalunya pròspera i amb futur als nostres fills. I d’aquesta necessitat, no ens queda més remei que fer-ne virtut, gestionant i aconseguint aquest canvi amb fermesa i determinació.

Ens trobem en un moment en el que un model de pacte fiscal basat en el concert econòmic suposaria uns ingressos molt superiors per al nostre país, que ens permetrien decidir -en base als nostres interessos- a on destinar aquests recursos i, sens dubte, fer les inversions anuals necessàries en les infraestructures, serveis i desenvolupament econòmic que nosaltres necessitem. Sens dubte això repercutiria en un creixement econòmic, millora de la productivitat i reducció de l’atur.

Des del CTecno, pel bé de la nostra societat civil, la nostra economia, institucions i el teixit empresarial de base tecnològica que representem, volem manifestar el nostre suport a un nou model de finançament per a Catalunya. Que garanteixi que el dèficit fiscal de Catalunya vers Espanya mai pugui superar el 4% del nostre PIB i que els impostos de Catalunya es recaptin, gestionin, inspeccionin i reinverteixin des de Catalunya i per Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.