Mare Nostrum & Sincrotró Alba: Investigació puntera

Blog

per Comunicació CTECNO / 27 abril, 2015 / Sense comentaris

Les dues infraestructures científiques i tecnològiques més rellevants i importants del nostre país són el sincrotró Alba i el Mare Nostrum.

El Mare Nostrum és un supercomputador, un ordinador de gran potència, de gran capacitat de càlcul. L’entitat que el gestiona és el Barcelona Supercomputer Center (BSC) i està allotjat en una antiga capella, Torre Girona, situada al campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Per la seva banda, el sincrotró és un accelerador de partícules. Un gran laboratori destinat a l’estudi de petítissimes partícules. Una anella de grans dimensions dins de la qual es fan córrer i col·lidir electrons a gran velocitat. Val a dir que la llum de sincrotró facilita enormement la investigació en diverses àrees de la ciència, com és el cas de la medicina, la biologia, la física, etcètera, amb aplicacions concretes en les nostres vides quotidianes.

Aquest mes d’abril es compleixen 10 anys de la posada en funcionament del supercomputador Mare Nostrum, mentre que el sincrotró en fa 5 que està en funcionament. Del Mare Nostrum podem dir-ne moltes coses. Actualment, és el 57è més potent al món -1r a l’Estat- d’un total d’uns 500 que n’hi ha al món. Val a dir, però, que al 2004, ocupava la quarta posició. Com a característiques més destacades, cal esmentar que té 50.000 processadors que li permeten tenir una capacitat de càlcul de 1,1 Petaflop/s, és a dir, 1.100 bilions d’operacions per segon.

El Mare Nostrum ha fet possible la realització d’uns 3.000 projectes de diferents àrees (ciència, tecnologia, enginyeria, etcètera), fet que ha significat progrés i desenvolupament per a aquests àmbits a través de la supercomputació. D’entre els més rellevants, la simulació d’un cor, amb l’objectiu de saber les seves reaccions –p.e. en col.locar un “bypass”- abans de fer la intervenció real en el cor del pacient malalt. O, d’una altra banda, i en el camp de l’enginyeria i la indústria, la millora en les prospeccions dels fons marins per a l’extracció de petroli per a Repsol.

El Mare Nostrum i, més recentment, el sincrotró Alba han pujat el nivell de la ciència i la recerca al nostre país. Han ajudat a empényer la ciència que es fa a Catalunya amb més força. Cal, per tant, perseverar-hi. Continuar en aquesta línia i, per descomptat, tractar de millorar i cercar altres iniciatives i accions, encaminades cap a més recerca i més innovació. En definitiva, més economia del coneixement per al nostre país.

Signa Carles Toronjo i Manyé del CTecno a elSingular.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.